AkkerbouwNieuws

Zilveren medaille voor Mooij met eenvoudige vinding

De Nederlandse bewaarspecialist Mooij Agro heeft op Agritechnica een zilveren medaille gewonnen met Every-Air. Dat zijn stroken zeil die de luchtverdeling in een kistenbewaring met blaasventilatie verbeteren.

Uit metingen die Mooij Agro heeft verricht blijkt dat de luchtverdeling in een kistenbewaring niet optimaal is, vertelt Hans van den Oever, vertegenwoordiger van Mooij Agro. Met zuigventilatie gaat door de kisten het dichtst bij de ventilatoren de meeste lucht, door de kisten ver van de ventilator gaat juist de minste lucht, omdat daar het vacuüm in het zuigkanaal het minst is.

Blaasventilatie

Bij blaasventilatie zijn het juist de kisten op tweederde tot het eind van de rij die veel lucht krijgen. De kisten die het dichtst bij de ventilatoren zitten, krijgen bij blaasventilatie juist (te) weinig lucht, omdat de luchtsnelheid in het kanaal in het begin hoog is.

Strook zeil

Een blokkade in het blaaskanaal verbetert de luchtverdeling flink, bleek uit een test met een recht opstaande steigerplank. Dit is echter weinig praktisch. Een strook zeil, die met haken aan de kisten wordt bevestigd, heeft hetzelfde effect. Een strook kost €300 tot €350. Bij zuigventilatie hebben de stroken geen effect.

Beheer
WP Admin