AkkerbouwOpinie

Zetmeelfabrikant Avebe ligt mooi op koers

Avebe doet het goed. Zetmeelaardappeltelers kunnen trots en tevreden zijn.

De prestatieprijs gaat dit jaar naar een record van € 78,41 per ton. Het kan nog beter, want Avebe wil naar een gemiddelde van € 90. De toegevoegde waarde die het bedrijf het afgelopen boekjaar realiseerde, is met € 239 miljoen de hoogste van de afgelopen drie jaar.

Kortom, het gaat helemaal niet slecht met Avebe, kunnen we met gevoel voor understatement vaststellen. Goed nieuws in een tijd waarin het met de varkensprijs maar niet wil vlotten en de melkprijs de weg omhoog maar niet kan vinden. Hier is een sector die tegen de verwachtingen in juist vooruit boert.

Plantaardig is ‘hot’, daarvan profiteert Avebe

Avebe slaagt erin om maatschappelijke trends op waarde te schatten en erop in te spelen. ‘Plantaardig’ is hot, daar profiteert het bedrijf van. Zo is er het veelbelovende nieuwe product Perfectasol. Dat is een combinatie van aardappeleiwit en -zetmeel. Het wordt gebruikt als grondstof in veganistisch (!) snoepgoed.

Kansen in levensmiddelensector

Vooral in de levensmiddelensector liggen kansen voor alles wat de aardappel te bieden heeft. Dat zijn naast zetmeel ook waardevol eiwit en andere stoffen, waarover bestuursvoorzitter Bert Jansen in een interview in Boerderij 9 van dinsdag 23 november overigens nu nog wat geheimzinnig doet.

Goed nieuws voor telers zetmeelaardappelen

Voor de telers is het zonder meer goed nieuws dat hun Avebe het goed doet. Ooit leunde de sector zwaar op Europese steun. Het bedrijf zelf is die al kwijt, en blijkt zonder te kunnen. De telers ontvangen nog de inkomenstoeslagen, maar ook dat wordt alleen maar minder.

De angst dat telers geen reden hebben zetmeelaardappelen te blijven poten, lijkt voorlopig niet terecht. Er is veel gedaan aan verbetering van de teelt. Het saldo op een hectare zetmeelaardappelen ligt nu ruim € 900 hoger dan dat van graan – bijna het dubbele van de € 500 die Avebe in het verleden beoogde.

Goede inkomsten

In vergelijking met andere landbouwsectoren waren de inkomens in de zetmeelteelt de afgelopen jaren goed. Er is nu geen reden bang te zijn dat dit drastisch zal veranderen. Mooi zo. Dat betekent dus doorgaan op de ingeslagen weg.

Beheer
WP Admin