Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Zeeuwse wintertarwe krijgt eerste mestgift

In het zuidwesten bleef het voorjaarswerk vorige week beperkt tot het bemesten van drogere percelen.

Inmiddels is de slang aan de pompwagen aangesloten. Chauffeur Ronald Noordermeer maakt de aansluiting naar de put. Van der Louw verdunt zelf zijn mest, zodat de bemester vlot kan uitrijden.

Voor het bemesten is het perceel voor GPS uitgezet. Nu wordt de slang naar de mestput getrokken. De slang bleek net lang genoeg te zijn, anders moest er een slang extra worden uitgerold.

Herman de Jonge in Kats vult zijn kunstmeststrooier met KAS om zijn perceel Tartaros-wintertarwe te bemesten.

De vrachtautochauffeur koppelt de tank aan de pompwagen en de volgende vracht kan over het land worden uitgereden.

Een dag eerder werd een perceel grasland bij akkerbouwer-veehouder Van der Louw in Kats bemest. De bemester en pompwagen zijn bij de mestput gearriveerd.

Sleepslangchauffeur Laurens Noordermeer houdt regelmatig contact met de pompwagen om het bemesten vlot te laten verlopen. Vooral het wisselen van de vrachtauto's vraagt overleg.

Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke bemest hier met sleepslang een perceel wintertarwe bij Kortgene. - Foto's: Anton Dingemanse

Ondertussen is de volgende vracht met drijfmest gearriveerd. Vakutrans verzorgt hier de mesttransporten.

Dan is het tijd voor koffie.

Door de zachte grond maken de schijven mooie sleuven waar de mest goed ingaat. Maar doordat de bodem nog veel vocht bevat, zal de mest wat minder snel in de bodem opgenomen worden.

Dat niet veel meer dan de bovenste centimeters droog zijn, laat het spoor van de sleepslang duidelijk zien.

Op het perceel wintertarwe van Frank van Maldegem in Kortgene heeft vorig jaar mais gestaan. Na de oogst werd in een werkgang gespit met krukasspitter, geroterd, gezaaid en met rol aangedrukt. De zware grond heeft voldoende draagkracht voor de sleepslangcombinatie.

Dit gras is niet voor de koeien, maar bestemd voor de drogerij. Daar wordt het verwerkt en klein verpakt voor de detailhandel.

Omdat hij de grond niet te veel wil belasten, heeft hij zijn historische MF 35FX voorzien van kooiwielen en de PZ-strooier van stal gehaald.

Terwijl De Jonge bemest, zet zijn dochter Talitha het perceel uit. Samen met haar zuster en vader vormen ze een maatschap. Zij heeft inmiddels haar baan opgezegd en werkt nu mee in het bedrijf.

Ook Piet Nieuwenhuijse in Kruiningen strooit Kas op een perceel wintertarwe.

De wagen is bijna leeg en het laatste beetje wordt nog geladen, waarna een nieuwe vracht wordt gehaald.

Op lage drukbanden strooit Nieuwenhuijse de kunstmest uit op een perceel van de familie Lenshoek. De teelt doet hij voor hen in loonwerk.

Peter Noteboom uit Wolphaartsdijk geeft een perceel wintertarwe vloeibare Urean met zwavel.

Dit perceel is voor het zaaien geploegd en had als voorvrucht luzerne. De wintertarwe is in rijen gezaaid en staat er goed bij.

Eenmaal terug op het perceel wordt ook daar de toevoerslang aangesloten en kan het uitrijden beginnen.

Beheer
WP Admin