Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Zeeuws voorjaarswerk nog beperkt tot uienplanten

Eind maart is er in Zeeland op het land nog niet veel gebeurd. De eerste plantuien zijn al aan het groeien terwijl de laatsten nog geplant moeten worden.

 • Bij Dreischor op Schouwen ziet akkerbouwer Sonneveld kans om op een droger perceel het land klaar te leggen voor het planten van uien. - Foto's: Anton Dingemanse

  Bij Dreischor op Schouwen ziet akkerbouwer Sonneveld kans om op een droger perceel het land klaar te leggen voor het planten van uien. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • De structuur van deze lichte grond is goed. Hoewel nog wat plakkerig laat de grond zich goed bewerken. Voor de avond heeft loonbedrijf Bevelander uit Kerkwerve (Z.) hier uitjes geplant.

  De structuur van deze lichte grond is goed. Hoewel nog wat plakkerig laat de grond zich goed bewerken. Voor de avond heeft loonbedrijf Bevelander uit Kerkwerve (Z.) hier uitjes geplant.

 • Een perceel winteruien van Bram Bevelander heeft de vorst goed doorstaan. Deze winterui is geplant op een grasstoppel. De bedoeling is om na de vroege uien weer gras te zaaien.

  Een perceel winteruien van Bram Bevelander heeft de vorst goed doorstaan. Deze winterui is geplant op een grasstoppel. De bedoeling is om na de vroege uien weer gras te zaaien.

 • Bram Bevelander laat de ontwikkeling van een ui van het ras Troy zien. De nieuwe pijpjes zijn al duidelijk aanwezig en de ui heeft een prima worteling.

  Bram Bevelander laat de ontwikkeling van een ui van het ras Troy zien. De nieuwe pijpjes zijn al duidelijk aanwezig en de ui heeft een prima worteling.

 • Ook deze Lombardi plantui laat een goede beworteling zien. Dit perceel is net voor de vorst op 24 februari geplant en begint al goed te groeien.

  Ook deze Lombardi plantui laat een goede beworteling zien. Dit perceel is net voor de vorst op 24 februari geplant en begint al goed te groeien.

 • Kees Kloosterman uit Lewedorp vult de plantbak van de Koningsplanter met Sturen-plantuien.

  Kees Kloosterman uit Lewedorp vult de plantbak van de Koningsplanter met Sturen-plantuien.

 • Het perceel is net voor de vorst geploegd en daags voor het planten klaargelegd. Op deze plek viel weinig regen, zodat het perceel droog genoeg was om te kunnen planten.

  Het perceel is net voor de vorst geploegd en daags voor het planten klaargelegd. Op deze plek viel weinig regen, zodat het perceel droog genoeg was om te kunnen planten.

 • Landbouwbedrijf Thes-Agro in Burgh-Haamstede (Z.) bereidt zich voor op het aardappel planten. Een Miedema CP42 aardappelplanter wordt door Johan van der Wekken voorzien van kouters om tijdens het planten meststof urean in de rug te injecteren. De kouters zijn zo geplaatst dat er naast en iets onder de poter urean wordt toegepast. De bedoeling is om 125 liter per hectare te geven.

  Landbouwbedrijf Thes-Agro in Burgh-Haamstede (Z.) bereidt zich voor op het aardappel planten. Een Miedema CP42 aardappelplanter wordt door Johan van der Wekken voorzien van kouters om tijdens het planten meststof urean in de rug te injecteren. De kouters zijn zo geplaatst dat er naast en iets onder de poter urean wordt toegepast. De bedoeling is om 125 liter per hectare te geven.

 • Een ander voorjaarswerk dat gedaan werd is het oprooien van bietenstekkelingen door bietenveredelaar SesVanderhave. Het zaad is in augustus gezaaid en nu zijn de stekkelingen rijp om gerooid te worden.

  Een ander voorjaarswerk dat gedaan werd is het oprooien van bietenstekkelingen door bietenveredelaar SesVanderhave. Het zaad is in augustus gezaaid en nu zijn de stekkelingen rijp om gerooid te worden.

 • Met een aangepaste preilichter worden de stekkelingen los gehaald om vervolgens met de hand geraapt te worden. Tegelijk met het lichten wordt het teveel aan loof geklapt.

  Met een aangepaste preilichter worden de stekkelingen los gehaald om vervolgens met de hand geraapt te worden. Tegelijk met het lichten wordt het teveel aan loof geklapt.

 • Een mooie stekkeling. Wellicht een voorouder van een succesvol ras.

  Een mooie stekkeling. Wellicht een voorouder van een succesvol ras.

 • De stekkelingen van 1 soort worden in een kist verzameld. Deze bietjes worden in de kas uitgeplant waar ze doorschieten en zaad vormen. Het geproduceerde zaad dient voor een volgende stap in de veredeling.

  De stekkelingen van 1 soort worden in een kist verzameld. Deze bietjes worden in de kas uitgeplant waar ze doorschieten en zaad vormen. Het geproduceerde zaad dient voor een volgende stap in de veredeling.

Zie hieronder een filmpje. Soms is het land nog te nat tijdens het planten van uien.

Beheer
WP Admin