AkkerbouwNieuws

Zeer vroege waarschuwing voor schimmel in bieten

Bergen op Zoom – De eerste bladschimmelwaarschuwing in suikerbieten van dit seizoen is een feit. De schimmelziekte stemphylium is gevonden op een aantal percelen suikerbieten in de regio’s Oost-Brabant, Noordelijk zand en Noordelijk dal/veen. De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in die regio’s om hun bietenpercelen te controleren. De dienst is een samenwerkingsverband van coöperatie CSV Covas, adviesbureau DLV Plant, het bieteninstituut IRS en Suiker Unie.

De eerste waarschuwing is in zeker tien jaar niet zo vroeg in het groeiseizoen gedaan. Het bietengewas loopt meer dan een week voor op andere jaren. De suikerbieten hadden op 8 juni de groeipuntdatum bereikt. Dat is 10 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde. Op de groeipuntdatum bevatten de bieten gemiddeld 4 gram suiker.

Het IRS adviseert telers om ook bij de eerste aantasting met cercospora of andere bladschimmels (ramularia, roest en meeldauw) een fungicidenbespuiting uit te voeren om schade te voorkomen. Het IRS merkt op dat het verschil tussen cercospora en pseudomonas lastig is te herkennen. Pseudomonas is een bacterie waartegen een fungicide niet helpt. Telers wordt aangeraden de aanbevelingen bij de middelen goed te lezen om resistentievorming te voorkomen.