Foto: Theo Tangelder AkkerbouwOpinie

‘Zakelijk conflict of een ergernis? Praten helpt’

Overal is wel eens wat. Redenen genoeg voor ergernis en conflict. Er zijn verschillende manieren om er niet in vast te lopen. Ga in gesprek en durf soms ook een compromis te sluiten.

Op elk bedrijf treedt weleens een conflict op. De ene keer met je buren, de andere keer met je afnemer, dan weer met je leverancier. Hoe moet je hiermee omgaan en kun je er wat aan doen?

Enkele voorbeelden van een ergernis dan wel een conflict zijn:

  • Windmolens Op steeds meer plaatsen schieten ze als paddenstoelen uit de grond de ene nog hoger dan de andere en het liefst enkele (windmolens) bij elkaar. Voor de grondverpachter zeer lucratief. Ook bij ons in de buurt wil een coöperatie enkele windmolens plaatsen. Tja, als ik iets lelijk vind, dan zijn het wel windmolens. Onbegrijpelijk dat sommigen ze zo promoten. Ze hebben de wind wel in de rug omdat ze groene energie leveren, maar zonder subsidie is het een bodemloze put.
  • Afkeuringen en forse tarreringen Hoe is je gemoedsrust als je wat geleverd heb? Zit je vol ongeduld te wachten tot de volgende dag 12.00 uur voor mogelijke afkeur? En hoe valt de tarrering mee en bij afkeur hoe wordt de zaak dan opgelost en wat kost dit en is het wel terecht.
  • Landbouwverkeer Steeds bredere machines die behoorlijk hard over de smalle binnenwegen rijden en veel naar schoolgaande scholieren dan wel opa en oma op hun elektrische fiets moeten passeren. Waarom kunnen trekkers niet meer over de provinciale wegen rijden en over de bredere wegen (indien aanwezig), al moet er soms een hoekje omgereden worden.

Tja, als ik iets lelijk vind, dan zijn het wel windmolens. Onbegrijpelijk dat sommigen ze zo promoten. Ze hebben de wind wel in de rug omdat ze groene energie leveren, maar zonder subsidie is het een bodemloze put.

Ergernissen: laat ze even bezinken maar loop er niet té lang mee rond

Hoe moet je hiermee omgaan en kun je er wat aan doen? Als je je aan iets ergert, trek dan niet meteen aan de bel maar laat het eerst even bezinken. Misschien valt het achteraf wel mee. Maar loop er ook niet te lang mee rond, anders krijg je nog een maagzweer en pratende mensen zijn te helpen, zwijgende veel moeilijker.

Verplaats je in de tegenpartij

Probeer je te verplaatsen in de tegenpartij, misschien krijg je zo meer begrip voor diens standpunt. Maar vraag ook de tegenpartij eens zich te verplaatsen in jouw situatie, en vraag eens hoe die dan zou handelen.

Probeer eens een andere afnemer

Zijn er vaak afkeuringen en veel tarra, probeer dan ook eens een andere afnemer; misschien bevalt dat wel beter. Zoek mensen of partijen op die je liggen. Is er totaal geen klik en begrip voor elkaar, moet je met die mensen dan überhaupt wel zaken doen?

Is er een conflict en worden er afspraken gemaakt, zet die dan op papier, zodat beide partijen weten wat hun te doen staat. En zo kan de tegenpartij hierop geattendeerd worden.

Zoek mensen of partijen op die je liggen. Is er totaal geen klik en begrip voor elkaar, moet je met die mensen dan überhaupt wel zaken doen?

Met een compromis kun je samen verder

Je kunt het niet goed doen voor heel de wereld, maar probeer je eens in te leven in de tegenpartij. Dan zie je vaak dat deze ook wel een beetje gelijk heeft. Sluit een compromis, zodat je samen verder kunt.

Liever een goede buur dan een verre vriend.

Beheer
WP Admin