AkkerbouwOpinie

Zaaizaad-perikelen (3)

Ik ben altijd op zoek naar betere graan- en sojarassen. Dat brengt je nog eens ergens.

De harde (HRW) en zachte (SRW) wintertarwe van Peter Szentimerey bleken volgens de testveldjes van de provincie Ontario gevoelig voor fusarium en niet de hoogste opbrenst te hebben. Daardoor vielen ze voor mij af. Daarna ben ik richting mijn vriend Jan Zonderland gegaan. Daar aangekomen kon ik gelijk even z’n laatst gebouwde kieper zien. Wat doen hij en z’n zoon Huib dat toch netjes, in één woord prachtig netjes. Jan z’n uien stonden er goed bij, zijn bieten zelfs super.

Huib bleek niet thuis te zijn. Hij werkt, als hij thuis niet nodig is, op een augurkensorteerbedrijf dat de augurken af land ontvangt en klaar maakt voor losgestort transport met gekoelde vrachtwagens naar de VS. Huib werkt daar, hoe kan het ook anders, als onderhoudsmonteur. Huib is de week na het bezoek de trotse vader geworden van een dochter.

Na bij Jan en z’n vrouw Till lekker gegeten te hebben en nog een bakkie gedaan te hebben was het toch weer richting Rigaud. Bij London (Ontario) werden de oogjes toch wat zwaar, dus daar maar een hotel opgezocht. Deze keer begon ik bijtijds met zoeken en had ik wel een goede plek.

De volgende ochtend zat een en ander me toch niet lekker. Ik wachtte tot 9:00 uur en belde Phil weer om te vragen of er nog meer mensen waren die het betreffende ras haver teelde. Hij gaf me het adres van een akkerbouwer die nog iets boven Listowel zit.

Listowel ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als wij, met misschien iets minder heat units, dus dat zou mooi kunnen passen. Ik verstond de naam van de man niet goed, maar het telefoonnummer kwam duidelijk door.

Na een belletje karde ik naar Palmerston. Daar lag al een kaartje klaar met een adres, het bleek 16 km daar vandaan te zijn. De TomTom bracht uitkomst. Het gewas zag er prachtig en veelbelovend uit, dus daarna tevreden naar huis.

Thuis belde ik nog even met Peter in Cambridge en we kwamen tot een afspraak voor zaadlevering voor 2015.

Ruim 2000 kilometer rijden, maar met ’n leuk resultaat.

Beheer
WP Admin