Zaaiwerk ligt stil in Zeeland na wateroverlast AkkerbouwFoto

Zaaiwerk ligt stil in Zeeland na wateroverlast

Na de inhaalslag van het uien en bieten zaaien, was eind vorige week zo goed als alles gezaaid. Overvloedige regenval van met name maandag op dinsdag maakte korte metten met het zaaiwerk.

Op dit aardappelperceel staat nu nog steeds water tussen de ruggen. De ruggen zijn al opgefreesd, de poter heeft daarom waarschijnlijk niet onder water gestaan.

Op een ander perceel werd met de hand een aflaatgreppel gegraven; geen sinecure onder deze natte omstandigheden. Dat het water moeilijk van de akkers weg kan, heeft mede te maken met het gegeven dat de ondergrond nog steeds is verzadigd met water. Dat heeft een lichtpuntje: de wortels van alles wat gaat kiemen of gekiemd is, zal het zakkende grondwaterpeil in de komende droge periode volgen. Dat doet de noodzaak om te beregenen sterk afnemen, met name voor de uien.

Hier werd nog tijdens de regen een greppelfrees in gezet om een laagtediep in het perceel van water te ontdoen.

Anders is dat op dit perceel op Schouwen-Duiveland. Hier staat na ongeveer 35 uur nog water tussen de ruggen. Deze ruggen zijn nog niet gefreesd, dus deze poters gaan zo goed als zeker rotten. Het is gelukkig maar een plek in een perceel. Op Goeree-Overflakkee en met name in de Hoeksche-Waard, waar veel meer water viel dan 50 à 65 millimeter in Zeeland, hebben grote stukken van percelen met dit euvel te kampen. De problematiek hakt er daar veel dieper in.

Dit is de situatie ongeveer 30 uur na de regen. De kans is groot dat de natte plekken in dit perceel oostelijk van Middelburg door het nu sterk drogende weer zullen dichtslaan. Daarom ziet het ernaar uit dat deze waarschijnlijk moeten worden overgezaaid. - Foto's: Anton Dingemanse

Beheer
WP Admin