AkkerbouwAchtergrond

Zaaien met de combine

Oogstverliezen zie je wel vaker. Maar in Hongarije maken ze het wel heel bont. Patrick Feliers verbaast zich erover dat Hongaren de dure grote combines niet goed afstellen.

Van oogstverliezen na het oogsten van graan kijk ik al lang niet meer op. Maar op twee percelen in mijn buurt hebben ze het wel heel bont gemaakt.

Op het ene veld, waar een buurman wintergerst teelde, staat 14 dagen na het cultiveren van de stoppel evenveel schot dan dat men ooit gerst zaaide. Laten staan zou alvast een perfecte zaaibeurt overbodig maken.

Een andere buurman met een 2 jaar oude New Holland-combine maakt het niet minder bont. Daar laat het resultaat één maand na de tarweoogst en nog voor de eerste stoppelbewerking ook niets aan de verbeelding over. Dit begrijp je gewoon niet. Hoe kun je in godsnaam zo met de nieuwe dure machines omgaan?

Ook graan in stropakken

Maar ook elders gaat het mis. Dat heb ik gemerkt toen ik stro aankocht. Omdat wij een typische Hongaarse graanschuur gaan gebruiken als aardappelloods moest ik deze isoleren. Daarom heb ik deze zomer voor de muurisolatie bij een bevriende buurman 400 tarwestropakken laten maken met een Quadrant-pers en 2.000 kleinere pakjes met een pers van Claas (de Markant).

Toen we in de schuur aan het werk waren, viel het ons direct op dat er tarwekorrels op de schuurvloer lagen. Bij controle zat in drie op de vier strohalmen nog graan. Deze tarwe werd met een nagelnieuwe Claas Lexion 540 en een 2 jaar oud roodgeverfde NH tx combine met Case-logo gedorst. Zoiets hou je toch niet voor mogelijk.

Lees ook racecombinen in Hongarije.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin