AkkerbouwAchtergrond

Zaaien mais gaat niet probleemloos

Buurman Göddölö Tangazdaszag zaait al zijn mais en zonnebloemen met twee Amazone 12-rijige zaaimachines. Deze machines zijn een echte ramp. Waarom?

De twee Amazone 12-rijige zaaimachines van buurbedrijf Göddölö Tangazdaszag zijn een regelrechte ramp. Ten eerste heb je een trekker nodig met een extreem hoog eigengewicht. Dat betekent een trekker met veel pk’s. Echter, meer dan de helft ervan heb je dan niet nodig. Iedereen kan zich voorstellen hoe hoog het brandstofverbruik wordt als je zaait met een 350 pk-trekker. Kleinere trekkers zijn geen alternatief. Elke chauffeur heeft hier namelijk zijn eigen trekker, en lang niet iedereen kan, wil of mag zaaien bij deze grootschalige bedrijven waar alles volgens het boekje gaat.

Dubbele lucht op brede wielmaten

Daarnaast is elke trekker hier voorzien van dubbele lucht. En dan niet op smalle wielmaten, dat probeert ook niemand. Die zware band loopt dan pal voor een van de zaaikouters. Hierdoor verdichten twee van de 12 rijen aanzienlijk.

Precisiezaai is ver te zoeken

Ten derde zijn de zaaielementen niet hygiënisch. Daar waar het zaad bij een Amazone uitkomt, kleeft alles voordurend aan. De precisiezaai is daardoor helemaal zoek. Het zaad staat op willekeurige afstanden, de ene keer op 10 centimeter, de andere op 4 of 17 centimeter in de rij. Voor een recente machine zou dit niet mogen.

Foto: Patrick Feliers / Szolt en Norbert Maté

Beheer
WP Admin