AkkerbouwAchtergrond

Zaaien blijkt weer een kunst dit jaar

We konden het graan niet diep genoeg zaaien, dus moeten we maar wachten op regen. De kikkererwten zaaiden we erg diep met een gehuurde machine.

Het had al weken niet geregend bij het aanbreken van het zaaiseizoen (22 april). De toplaag, de bovenste 5 tot 10 centimeter dus, was daardoor helemaal uitgedroogd. Daarbovenop luidden de weersvooruitzichten droog en zonnig voor de komende weken. Om de tarwe toch te laten kiemen moesten we dus weer heel diep zaaien.
Op het eerste perceel dat we dat probeerden ging dat heel matig. De John Deere 9530 met zijn 316 kW (430 pk) en maximum belaste gewicht van ruim 20 ton kon de 24 meter brede zaaimachine nauwelijks vooruit krijgen op deze diepte. Hij had meestal meer dan 20 procent slip. Daarom besloten we met deze machine alleen droog te zaaien, dus alleen in de droge grond op ongeveer 5 centimeter diepte. Dan maar hopen dat over enkele weken regen valt en het zaad alsnog kiemt.

Om toch op tijd tarwe uit de grond te krijgen, hebben we de kleine zaaimachine van 12 meter gebruiktde percelen waar het vocht minder dan 15 cm diep zat. Dat lijkt tot nu toe goed uit te pakken, zie de foto’s hieronder.

Kikkererwten wel in vochtige bodem

Na het zaaien van 4.000 hectare wilden we de kikkererwten op de resterende percelen zaaien. Het vocht zat er dieper dan verwacht, daarom huurden we een nieuwe zaaimachine die met tanden werkt in plaats met schijven. Daarmee konden we wel dieper zaaien, wat voor de kikkererwten zelf geen enkel probleem is.
Alleen de zaaicapaciteit neemt beduidend af. Door de lage rijsnelheid van acht kilometer per uur knden we gemiddeld maar amper 150 hectare per dag gezaaid krijgen. Daarom moesten we nog minstens 14 dagen onafgebroken zaaien om de laatste 2.000 hectare in de grond te krijgen. Daarna staat een buurman op de lijst die een loonwerker aan het zaaien heeft, maar die schiet ook niet hard op.

Video en foto’s: Gerrit Kurstjens

Beheer
WP Admin