AkkerbouwAchtergrond

‘Zaaicombinatie van 60 ton’

Gerrit Kurstjens (Australië) zaait en bemest in één werkgang. Het gewicht van de hele zaaicombinatie is 60 ton. Kan de John Deere van 475 pk de combinatie trekken?

John Deere 9530 kniktrekker 350 kW

Mijn grote vraag is of er een trekker is die deze combinatie van 60 ton totaalgewicht met een redelijke snelheid kan trekken. Reken maar mee: trekker met ballastgewichten 20 ton, zaaimachine 25 ton, zaad/ kunstmestkar 15 ton.

Bij de plaatselijke dealer heb ik een John Deere 9530-kniktrekker van 350 kW (475 pk) gekocht, onder de voorwaarde dat deze trekker de zaaimachine moet kunnen trekken. Indien niet, dan moeten we overgaan tot de aankoop van een Caterpillar MT 865. John Deere kan geen rupstrekker leveren die op 3 meter spoor staat. Alle werktuigen en machines staan op een spoorbreedte van 3 meter en hebben een werkbreedte van 12 meter of veelvoud hiervan: 12 meter voor maaidorsen, 24 meter voor zaaien en plaatselijk spuiten en 48 meter voor volvelds spuiten).

Enorme test pakt goed uit

Nadat we op oudejaarsdag met de nieuwe zaaimachine en de kleine JD 8530 trekker, 370 hectare zonnebloemen met goed succes gezaaid hebben, heb ik er meer vertrouwen in dat de nieuwe JD die in februari geleverd wordt, het karwei kan klaren.

Waarom hebben wij niet meteen een rupstrekker gekocht?

Hiervoor zijn twee redenen. De grond bestaat hoofdzakelijk uit zware klei met zogeheten self-mulching eigenschappen. Die grond vertoont grote scheuren tot 1 meter diep, indien het gewas het vocht uit de grond haalt. Zodra het regent, spoelt vervolgens een gedeelte van de bovenlaag in deze scheuren, zodat er diepe gaten ontstaan. Met een rupstrekker die geen vering op de achterwielen heeft, is het een enorm gehobbel om over het land te rijden.

De tweede oorzaak zijn de hogere onderhoudskosten per bedrijfsuur van de rupsen.

Ik ben inmiddels van gedachten veranderd. 5 jaar geleden dacht ik dat de rupsbanden de oplossing waren voor grondverdichting; nu denk ik dat ‘tramlijnen’ ( altijd in dezelfde sporen rijden) meer effectief is.

Beheer
WP Admin