Foto: Michel Velderman AkkerbouwNieuws

‘Zaadbedrijven, let op mensenrechten’

Nederlandse zaadbedrijven moeten in India kinderarbeid en onderbetaling van vrouwen voorkomen, zoals Oeso-richtlijnen voorschrijven. Dat zegt minister Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Nederlandse zaadveredelingsbedrijven behoren in India hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door kinderarbeid te voorkomen en te zorgen dat vrouwen niet onderbetaald worden. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in antwoord op kamervragen van PvdA’er Roelof van Laar en Joel Voordewind (ChristenUnie).

Plantum

Ploumen zegt dat brancheorganisatie Plantum in 2016 een inventarisatie onder de leden zal houden over hun activiteiten in India en de wijze waarop zij invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kinderarbeid en onderbetaling van vrouwen

Aanleiding voor de Kamervragen was een rapport van de Landelijke India Werkgroep, waarin kinderarbeid en onderbetaling van vrouwen in de Indiase zaadteelt aan de kaak werd gesteld. Volgens het rapport zijn naar schatting 156.000 Indiase kinderen in de groentezaadteelt actief; vrouwen werken onder het officiële minimumloon. Een aantal Nederlandse zaadbedrijven zou daarbij betrokken zijn.

Volgens het rapport zijn naar schatting 156.000 Indiase kinderen in de groentezaadteelt actief.

Ploumen: handel als Nederlands bedrijf volgens Oeso-richtlijnen

Minister Ploumen zegt dat het probleem breder is dan alleen de zaadteelt en ook niet alleen India betreft. “Van Nederlandse bedrijven verwacht ik dat zij ondernemen volgens de Oeso-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Dat betekent dat zij risico’s in hun productieketen in kaart moeten brengen deze aan moeten pakken. Als kinderarbeid in de zadensector als een risico naar voren komt, dan wordt van bedrijven in die sector verwacht dat ze maatregelen nemen”, aldus Ploumen.

“Gezien de urgentie heeft een deel van deze bedrijven beleid ten aanzien van kinderarbeid en een ander deel is dit al aan het ontwikkelen. Plantum ondersteunt haar leden door bijvoorbeeld het organiseren van een bijeenkomst over het invoeren van controle door lokale partijen op het naleven van afspraken met lokale boeren over het uitsluiten van kinderarbeid.”

Beheer
WP Admin