Yara-vestiging in Duitsland. <br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Yara: nog geen opleving prijs stikstofkunstmest

Yara International verwacht voor de korte termijn geen sterke opleving van de prijs voor stikstofkunstmest. Europese boeren hebben het 1e kwartaal 4% minder stikstofkunstmest gekocht dan een jaar eerder. Boeren stellen aankopen uit vanwege het weer, lage gewasprijzen en de verwachting dat kunstmestprijzen nog verder dalen.

Het Noorse Yara is de wereldwijde marktleider met stikstofkunstmest. Het bedrijf blikt terug op een lastig kwartaal. De gemiddelde prijs voor een serie stikstofproducten is sterk gedaald. De groothandelsprijs van in Duitsland geproduceerde KAS bijvoorbeeld lag volgens Yara in het eerste kwartaal bijna 16% lager dan een jaar eerder.

Op middellange termijn wel hogere prijs

Yara verwacht voor de korte termijn geen duidelijke prijsstijging, maar voor de middellange termijn wel. De wereld blikt volgens het bedrijf terug op 3 achtereenvolgende grote graanoogsten. De hausse aan graan en soja maakt dat prijzen op dit moment onder druk staan. Boeren verdienen door de lagere prijzen minder en daarom is de concurrentie in de kunstmestmarkt groot.

Grondstof ureum in prijs gedaald

De prijs van stikstofkunstmest wordt vooral bepaald in China, dat zowel de grootste producent als exporteur van grondstof ureum. De huidige prijzen liggen voor de kunstmestproducenten met hoge productiekosten dichtbij ‘break-even’. Omdat ureumprijzen sterk zijn gedaald, is de Chinese export van het product in januari en februari een derde gedaald.

Yara merkt op dat de voorraad ten opzichte van de consumptie ondanks de grote oogsten nauwelijks gegroeid. Als de consumptie blijft groeien, zal volgend jaar weer een recordoogst nodig zijn om de situatie te handhaven. De vraag naar kunstmest neemt daarom toe. Als de oogst een keer tegenzit, kan de prijs van gewassen bovendien stijgen.

Omzet Yara daalt in 1e kwartaal met 10%

Het bedrijf zag het eerste kwartaal de omzet 10% dalen tot 25 miljard Noorse kronen, omgerekend €2,7 miljard. Het bedrijfsresultaat vóór bijzondere posten daalde met ongeveer hetzelfde percentage tot omgerekend €554 miljoen. Yara profiteerde van fors lagere aardgasprijzen in Europa. Aardgas is met afstand de belangrijkste grondstof voor Yara.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin