Wopke Hoekstra wordt genoemd als landbouwcommissaris in Brussel. – Foto: Europese Unie / Europees Parlement / Foto: Alexis Haulot AlgemeenCommentaar

‘Wordt Wopke Hoekstra de vierde Nederlandse landbouwcommissaris?’

Als je genoemd wordt, word je het meestal niet. Maar mocht Wopke Hoekstra toch Eurocommissaris voor landbouw worden, dan zou hij de vierde Nederlander op deze post zijn. Een unicum: alleen Ierland en Denemarken leverden eerder twee keer een landbouwcommissaris. Dus Nederland is nu met drie landbouwcommissarissen al de belangrijkste leverancier van deze post.

Volgens Duitse media zou CDA’er Hoekstra, die vorig jaar oktober klimaatcommissaris Frans Timmermans opvolgde als Eurocommissaris, in de running zijn om landbouwcommissaris te worden. Het lijkt een bijzonder geluid, aangezien het kabinet Schoof Hoekstra naar voren schoof om in aanmerking te komen voor een zware post in Brussel, zoals financiën of economische zaken. Hoekstra en commissievoorzitter Ursula von der Leyen zouden wel in gesprek zijn met elkaar over de post, die qua gewicht internationaal misschien wat zwaarder wordt aangezien als in Nederland. Ruim een derde van het totale budget gaat naar landbouw.

Op welk lijstje komt Hoekstra?

Mogelijk komt Hoekstra dus in het lijstje van Sikko Mansholt (PvdA), Pierre Lardinois (KVP) en Frans Andriessen (KVP). Allemaal namen die het landbouwbeleid stevig hebben beïnvloed. Mansholt voerde in zijn periode van 1958 tot 1972 het gemeenschappelijk landbouwbeleid in met een subsidiesysteem voor boeren om productie te stimuleren. Hij is de grondlegger van het hedendaagse systeem.

Lardinois richtte zich als landbouwcommissaris in de periode van 1973 tot 1977 vooral op het herstellen van de interne Europese landbouwmarkt en gemeenschappelijk landbouwbeleid, omdat de EU steeds verder uitbreidde met nieuwe landen. Hij ontwikkelde een systeem om de overproductie van zuivel te verlagen, dat na invoering niet effectief bleek. Wel werd Lardinois internationaal geprezen als iemand die de capaciteit had om het landbouwbeleid te hervormen. Frans Andriessen was als landbouwcommissaris van 1985 tot 1989 de architect van de grootschalige landbouwhervormingen om de grootschalige overproductie te beperken. Zijn plannen werden door zijn opvolger Mac Sharry uitgevoerd.

Volgende maand maakt Ursula von der Leyen de nieuwe commissarissen en portefeuilles bekend. Dan wordt duidelijk of Hoekstra op het lijstje met Nederlandse landbouwcommissarissen komt, of dat zijn naam op het lijstje met ‘genoemden als kandidaat-landbouwcommissaris’ kan, waar onder andere ook Cees Veerman (CDA) op staat.

Reacties

Beheer
WP Admin