Wolven in Nederland eten vooral wilde dieren zoals reeën; schapen vormen slechts een klein deel van hun dieet, blijkt uit onderzoek. Foto: Canva/roibu AlgemeenNieuws

Wolven Veluwe en Drenthe eten relatief weinig schapen

Wolven in Nederland eten vooral wilde dieren zoals reeën en wilde zwijnen. Schapen maken slechts een klein deel uit van hun dieet, blijkt uit onderzoek van onder andere Universiteit Leiden.

Wolven in Nederland eten vooral wilde dieren en natuurrunderen en relatief weinig schapen. Op de Veluwe worden in wolvenkeutels vooral resten van wilde zwijnen (59%), edelherten (18%) en reeën (16%) gevonden. In Drenthe gaat het meestal om resten van reeën (53%), runderen (37%) en in veel mindere mate schapen (6%). Op de Veluwe is het schapenaandeel nog geen 1%.

De universiteiten van Leiden en Antwerpen, de Zoogdiervereniging en Stichting Leo deden onderzoek naar het eetpatroon van wolven. Ze onderzochten in 2023 427 uitwerpselen. Daaruit blijkt dat Drentse runderen, onder meer Galloways, vaker opgegeten worden dan schapen. De onderzoekers vinden dat zelf ook opmerkelijk. Ze concluderen dat het aantal schapen in het dieet van wolven in schril contrast staat met de schadecijfers die uitvoeringsorganisatie BIJ12 in 2023 publiceerde. Ook merken ze op dat wolven meer dieren doden dan ze opeten. Dat maakt zeker voor schapen een verschil, omdat die na een wolvenaanval worden weggehaald, terwijl wilde dieren of natuurgrazers blijven liggen. Wolven kunnen dan dus wel terugkeren.

De onderzoekers benadrukken ook dat schapen zeker kwetsbaar kunnen zijn. Ze weten niet meer hoe ze moeten reageren op een wolf en zijn gewend aan honden. Ook kunnen ze moeilijk vluchten in het vlakke Nederland, waar geen steile hellingen zijn.

Vooral Drentse natuurrunderen opgegeten

Boerenorganisatie LTO noemt de cijfers uit het onderzoek ‘heel bijzonder’. Althans voor een deel. “De Veluwse schapencijfers kan ik heel goed volgen. Die kunnen zeker kloppen, maar de Drentse cijfers trek ik toch in twijfel”, zegt Saskia Duives-Cahuzak van LTO Schapenhouderij. “Onder boeren herken ik het beeld niet dat er zoveel runderen door wolven worden opgegeten. Dan hadden ze al lang aan de alarmbel getrokken.” Ook vindt de LTO’er het een gemis dat Friesland, waar eveneens veel wolvenaanvallen zijn, niet in het onderzoek is meegenomen. “Op de Veluwe zijn veel wilde dieren, in Drenthe zijn er relatief veel reeën, maar dat kun je in Friesland niet volhouden.”

Staatsbosbeheer heeft in Drenthe 34.000 hectare natuur in beheer. Woordvoerder Joke Bijl bevestigt het LTO-geluid dat het in Drenthe veelal niet om runderen van boeren gaat. “Voor een groot deel zijn het natuurrunderen die door de wolf opgegeten worden. Dan gaat het onder meer om Galloways of Schotse Hooglanders. Die dieren blijven ook liggen na een aanval, als ze al gevonden worden. Dat is een verschil met schapen.” Bijl zegt wel dat natuurbegrazing essentieel blijft. Daarom zet Staatsbosbeheer in op het ‘sociaal weerbaar’ maken van kuddes runderen. “Onder meer via een betere samenstelling en natuurlijke leeftijdsopbouw, zodat de dieren elkaar kunnen beschermen.”

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. anoniem W
    20 mei 2025

    Eten misschien niet, maar doodmaken bij tientallen.