Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Wojciechowski waarschuwt: toelating Oekraïne schokt landbouwmarkt

De toelating van Oekraïne tot de Europese Unie mag niet leiden tot een verstoring van de landbouwmarkten. Dat zei de Poolse landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski tegen journalisten bij de Agri Food Days van de Europese Commissie.

Wojciechowski gaf aan dat het geopolitieke belang van de toelating van Oekraïne al het andere overstijgt. “Doordat de Oekraïeners nu voor hun vrijheid vechten, hoeven wij niet voor onze vrijheid te vechten”, zei hij.

De Poolse Eurocommissaris zegt dat als gevolg van de oorlog in Oekraïne de handelsstromen vanuit dat land veranderd zijn. De import vanuit de Oekraïne nam in 2022 in zeven maanden tijd toe van € 7 miljard tot € 13 miljard. “Dat is een veel grotere impact dan de gevolgen van een handelsakkoord met Mercosur. We moeten echt heel voorzichtig zijn. En we moeten zorgen dat de markt niet wordt verstoord.”

EU is meer dan zelfvoorzienend

Als het al tot toetreding van Oekraïne komt, zal dat gespaard gaan met een overgangsperiode van mogelijk wel tien jaar. Wojciechowski zegt dat er wat hem betreft dan ook een verplichte aftopping komt van de inkomenssteun voor grote bedrijven. Hij wil niet dat er grote sommen Europees geld gaan naar Oekraïense landbouwconglomeraten. Hij is nu ook voor een aftoppen van de inkomenssteun. Maar dat heeft hij niet binnen het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) weten te realiseren. De lidstaten keerden zich daartegen.

Tijdens zijn openingstoespraak op de Agri Food Days zei Wojciechowski dat voedselzekerheid in de Europese Unie op dit moment geen onderwerp van zorg is. De EU is meer dan zelfvoorzienend en heeft een handelsoverschot bij de handel in landbouwgrondstoffen en voedingsmiddelen. Om die redenen pleit hij in het algemeen voor handelsverdragen. “We hebben daarin een offensief belang”, aldus Wojciechowski, die deze week naar India gaat om daar te praten over meer markttoegang voor de Europese landbouwproducten.

Crisisreserve om te beschermen tegen marktverstoringen

Tegelijk hecht de Europese Unie aan wederkerigheid in handelsverdragen, waardoor producten die de Europese Unie binnenkomen aan dezelfde standaarden moeten voldoen waaraan ook de Europese boer moet voldoen.

De Europees Commissaris zegt dat in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid meer geld moet worden uitgetrokken voor crises. De huidige crisisreserve is eigenlijk bedoeld om boeren te beschermen tegen marktverstoringen. Maar de afgelopen jaren hebben laten zien dat gevolgen van klimaatverandering en geopolitieke ontwikkelingen ook grote effecten hebben, waarvoor boeren gecompenseerd moeten worden.

Wojciechowski bepleit om daarvoor ruimte te creëren in het GLB. Hij vindt sowieso dat het landbouwbudget moet worden vergroot, al was het maar om te zorgen dat de terugloop van het aantal boeren moet worden gestopt. “Nederland is een modern, intensief en productief landbouwland. Maar dat land verloor afgelopen tien jaar 27% van zijn boeren. Dat proces moet gestopt worden. Dát is de grote uitdaging voor het nieuwe GLB.”

Lees ook: ‘Import uit Oekraïne doet pluimveesector de das om’

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. West Oekraine wordt geen EU staat maar wordt de neutrale staat tussen oost en west zoals jaren geleden is afgesproken. De Oost Oekrainers hebben gestemd dat ze bij rusland willen. Amerika draaid aan het einde van de maand de geldkraan dicht. Oekraine zal dan met de Russen aan de onderhandel tafel moeten. Of de Amerikanen het hele Oekrainse ambtenaren apparaat dat sinds de staatsgreep in 2014 uit de Amerikaanse staatskas wordt betaald blijven doorbetalen is onduidelijk.

    1. De oorlog in oekraine is de schuld van enkele politici uit brussel. Afgesproken is dat oekraine nooit een navo-lid zou worden. Van balen en verhofstad hebben die belofte gebroken en de bewoners van oekraine opgebutst. De eu-worst voorgehouden. Poetin weet dat een land in oorlog nooit navo-lid kan worden. Daarom zal er nooit echt vrede komen in oekraine. Met dank aan die twee dwazen.

  2. Die pool wil leegloop van boeren in Nederland tegenhouden. Maar hij zadelt ons wel met giga mestoverschot op, door te eisen dat de normen verlaagd worden.
    Praatjes maker ist

Beheer
WP Admin