AkkerbouwAchtergrond

Woest aardappeljaar (4)

In dit vreemde jaar maken we zowel misdaad als oorlog mee op de akker. Want wat dacht u van een bom in het veld? Wat een land is Hongarije!

In Hongarije valt de herfstvakantie een week vroeger dan in Nederland. Mijn 7-jarig zoontje kon daardoor samen met twee medewerkers voor het eerst mee op de machine. Het werd voor hem een eerste avontuur. Dat werd nog groter toen hij cool met een bom, een springtuig van zo’n 50 centimeter lang, zwaaide naar een van onze medewerkers. De medewerker handelde erg goed door onmiddellijk het springtuig naar de kant van het land te brengen. Wat toen volgde, heeft meer weg van een echte parodie.

Wat te doen met een bom?

Een bom, wat doe je daar mee? Dat was onze vraag. Zouden we ons in Poperinge of Ieper bevinden, dan wisten we het wel. Maar hier in Hongarije? Ik besloot maar mijn Hongaarse vrouw, die met de SUV vlak bij het perceel reed, opdracht te geven de politie te bellen. „Waar is die bom?”, vraagt ze via het mobieltje aan mij terwijl ik aardappels rooi. „Naast jou”, zeg ik. O, wat ging die wagen er snel van door.

Bom op gerstperceel neergelegd

Uiteindelijk melden zich twee bonken van flikken (politieagenten; red.) ter plaatse. Op een naburig, gezaaid perceel gerst werd de bom geplaatst. Met vier snel erbijgehaalde stokjes zonnebloemestengel hebben de heren een en ander rondom afgezet, voorzien van een plastiekbandje eromheen met ’politie’ erop. Ik heb er een leeg blikje energiedrank, genaamd Bomba, bijgeplaatst, voor de ironie. Na tien dagen bleek de bom verdwenen. Hopelijk is hij opgehaald door de explosievenopruimingsdienst.

Beheer
WP Admin