AkkerbouwAchtergrond

Woest aardappeljaar (3)

Een blog over aardappels die gedijen op de ploegzool, en over het werken als rooier, transporteur én bewaarder (’stockageur’) tegelijk. Én over topprijzen die al geboden zijn voor oogst 2009!

In de grote velden hier vind je meestal verschillende grondslagen op eenzelfde perceel. Op een gedeelte van een van de aardappelvelden stonden in 2007 voedererwten. Deze had ik toen gezaaid op een zaaibed dat klaargelegd was met de AVR-overtopfrees. Deze toen gemaakte, mulle grond hangt er tot op heden nog steeds afgelijnd in. Op deze plaats haalden we dit jaar bonken van aardappelen boven. De manier van bovenhalen had meer weg van bovenboren dan van rooien. Ze zaten bijna op de ploegzool. We moesten zo diep rooien dat de rijsnelheid van 7 naar 4 kilometer per uur terugliep. Dat bij dit diepterooien de nodige grondtarra onstaat (30 procent, en meer!) is natuurlijk logisch.

Stockeren werd afkappen

Onze kuis-, sorteer- en stockagelijn is zo goed als klaar. Omdat we weten dat een zelfontworpen lijn de nodige opstartpijnen kan veroorzaken, en omdat de oogst laat startte, zijn we wijselijk gaan rooien met afkappen in de schuur. Met meer dan 1.500 vierkante meter vrije schuurvloer is daarvoor ook plaats genoeg.

Personeel voor aardappelen vinden is lastig

Op deze site was al veel te doen over chauffeurs in het buitenland, en dan met name in Oost-Europa. Ook hier in Hongarije vind je geen personeel dat zelfstandig aan aardappels kan werken. En het staat zeker niet garant voor resultaten zoals je die als West-Europese aardappelboer wilt.

Met zulk personeel moet je hier rooier, transporteur en stockageur op één en hetzelfde moment zijn. Met onze 20 tons kipper en een onderlosser op dolly waar al gauw 38-40 ton op kan (bekijk de video), kun je al snel enkele uren rooien voor je moet overgaan tot transport. Om de kwaliteit van het volledige rooiproces te garanderen, leek het mij dan ook het beste om de aardappelen af te kappen en na de oogst rustig te gaan schonen, voorsorteren en opslaan met kiemremmiddel. Nu de temperaturen de 10 gaden niet meer te boven gaan, blijven de kiemen nog wel even weg.

Oogst 2009 ziet er goed uit

We kijken tot op heden zéér positief aan tegen de aardappeloogst 2009.

En met de verwachte prijzen, en met reeds biedingen op zak voor verkoop tegen €166 per ton in 25 kilo-verpakking, wijst alles er op dat we afstevenen op een positieve afsluiting van dit plaatje. Met een vermoedelijke lichte areaalvergroting volgend jaar…

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin