Wintertarwe wordt gezaaid in Friesland. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Wintertarwe ontwikkelt zich vlot in EU, vertraging bij koolzaad

De wintertarwe is deze herfst in de meeste delen van Europa redelijk vlot gezaaid. Bovendien waren de omstandigheden voor de opkomst van het gewas heel goed. Dat constateert de gewasonderzoekscommissie JRC van de Europese Commissie in het maandrapport Mars.

Regen zorgde in Frankrijk, Duitsland, de Benelux, Ierland en het Verenigd Koninkrijk regelmatig voor onderbrekingen, maar uiteindelijk verliep het zaaien volgens planning. Daarna waren de omstandigheden optimaal voor een vlotte opkomst en groei van het jonge gewas.

Inhaalslag wintertarwe in Polen

In Polen hinderde de regen met name in het zuidwesten het zaaien in september, maar het goede weer in oktober maakte een inhaalslag mogelijk. Datzelfde geldt voor de tarwe in Oekraïne. In Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Roemenië waren de weersomstandigheden over het algemeen redelijk gunstig voor een vroege start van het wintergraan. Alleen het zuiden van Roemenië kan nog wel wat vocht gebruiken om de kieming van het gezaaide graan te bevorderen.

In landen rond de Middellandse Zee loopt het zaaien van het graan door tot in november. In het noorden en zuidoosten van Spanje en in Griekenland hopen ze nog wel wat op vocht, want daar is het eigenlijk nog te droog voor een goede start.

Goede start winterkoolzaad

Winterkoolzaad kende eind augustus een goede start van het zaaiseizoen in Frankrijk. Relatief hoge temperaturen en voldoende vocht zorgden voor een snelle opkomst en groei. De Baltische staten, Ierland en Noord-Italië kenden vergelijkbare omstandigheden.

In Duitsland was het in augustus te droog om koolzaad te zaaien. De neerslag begin september verbeterde de situatie, zodat het zaaien in de eerste tien dagen van die maand kon worden afgerond.

Stortregens

De Poolse koolzaadtelers kenden ook enige vertraging vanwege droogte in het Oosten en te natte omstandigheden in het Zuiden. Daarna veroorzaakten stortregens regionaal voor ongelijkmatige opkomst, waardoor in sommige gevallen opnieuw moest worden gezaaid. Bovendien vertraagden relatief lagere temperaturen en regen de ontwikkeling van de planten die wel bovenkwamen.

In Bulgarije zijn er wel wat zorgen of het gewas zich voldoende kan ontwikkelen voor de inval van de winter. Droogte gevolgd door overvloedige regen zorgde voor aanzienlijke vertraging in het zaaien. Pas in oktober werd het zaaien afgerond.

Beheer
WP Admin