De Takomst haalt melk op voor FrieslandCampina. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Winstgevendheid FrieslandCampina moet omhoog met nieuwe structuur

FrieslandCampina past de bedrijfsstructuur aan om de prestaties te verbeteren. De winstgevendheid van de zuivelonderneming staat onder druk en de recent aangetreden CEO Jan Derck van Karnebeek wil daar verandering in brengen.

Het bedrijf wordt daarom per 1 januari 2024 onderverdeeld in zeven businessgroepen onder leiding van een Executive Team. Het gaat om een eerste stap om de onderneming op koers te krijgen.

Food & Beverage valt op

Meest opvallend is het plan om de huidige Food & Beverage businessgroep in vijf verschillende businessgroepen met elk een eigen directeur te verdelen. Het gaat volgens een woordvoerder om een ontzettend grote businessgroep en het argument is dat de verschillende markten om een eigen aanpak vragen.

Het gaat om deze regio’s en divisies: Europa; Retail & Amerika; Midden Oosten, Pakistan en Afrika; Azië en Professional. De opsplitsing geeft volgens FrieslandCampina invulling aan de diversiteit van het bedrijfsportfolio en de verschillende marktbenaderingen die daarbij vereist zijn. De businessgroepen Professional en de business unit Trading krijgen dezelfde directeur. De businessgroepen Ingredients en Specialised Nutrition blijven ongewijzigd.

Invulling hoofdbestuur

De directeuren van de businessunits vormen samen met het hoofdbestuur het Executive Team. Ook in het hoofdbestuur komt verandering. Zo heeft de Chief People Officer niet langer zitting in het hoofdbestuur en vervalt de functie President FrieslandCampina Food & Beverage. Daar komt een duurzaamheidsmanager – ofwel Chief Sustainability Officer – voor terug.

Op 6 oktober komt er meer duidelijkheid over aanscherping van de ondernemingsstrategie, Expedition 2030 geheten. De woordvoerder van FrieslandCampina benadrukt dat het om een aanscherping gaat en niet om een geheel nieuw plan. De woordvoerder wil nog niet op verdere organisatorische gevolgen vooruitlopen.

Komende tijd volgen meer details, ook over de kosten en eventuele personele gevolgen. Alle nieuwe functies in het Executive Team zijn ingevuld door werknemers die al bij FrieslandCampina werkte. De voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van het advies door de Centrale Ondernemingsraad.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Hoe vaak hebben we dit verhaal nu al wel niet gehoord? Elke nieuwe ceo lijkt het ei van columbus te hebben ontdekt. Oude melk in nieuwe pakken of is het oude wijn in nieuwe zakken.

  2. Vraag een adviseur wat je moet doen en de adviseur zegt: de structuur omgooien en mij nog meer advies vragen. Vraag je dat over 7 jaar weer dan krijg je het antwoord: structuur aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid enz enz. Na 30 jaar heb je weer dezelfde structuur als voorheen én een rijke adviseur.

Beheer
WP Admin