AkkerbouwAchtergrond

Wilde tijd op de beurs

De grote graanbeurzen maken roerige tijden door. Speculanten treden toe, en de grote spelers leggen bijna het loodje. Toch blijven die beurzen interessant voor de graantelers.

De Amerikaanse graanbeurzen, en dan vooral die van Chicago, hebben wilde weken achter de rug. De high en low limits zijn zelfs opgehoogd. Voorheen ging de beurs bij dicht zodra de koersen gedurende de handelsdag meer dan $0,30 per bushel mais stegen of daalden. Nu sluit de beurs pas bij een stijging of daling van meer dan $0,70. Dat sluiten is bedoeld om iedereen een beetje te laten afkoelen en vooral om te voorkomen dat de gelddekking spaak loopt.

Iedereen, zowel de boeren als de graanhandel, is op van de zenuwen. De prijsschommelingen zijn zo groot dat het Amerikaanse congres de toezichthouder CFTC heeft gevraagd in te grijpen vanwege de massale toetreding van speculantenten tot de graanbeurzen.
Het is niet de eerste keer dat het congres daarop aandringt. Vorig jaar deed ze dat ook al toen de tarweprijzen zo hard omhoog vlogen dat zelfs de heel grote partijen dit financieel niet meer aankonden. De Ontario Wheat Board kocht toen alleen nog maar contant op basis van dagprijs. Richardson, een hele grote afnemer die in praktisch heel Canada vestigingen heeft, kocht toen zelfs geen pond tarwe meer.

Reden hiervoor is dat alles gehedged (afgedekt) wordt. Als je graan verkoopt op termijn, bijvoorbeeld de future december, dan neem je een optie om de prijsschommelingen op te vangen. Daalt de prijs in de markt, dan krijg je het prijsverschil met de optiewaarde uitgekeerd. Maar stijgt de koers op de termijnmarkt, dan moet je direct, aan het eind van de handelsdag, het verschil aanzuiveren. En dan moet je grote cheques uitschrijven als de prijs rap oploopt.
Vorig jaar liep de koers in korte tijd op met $4.50 per bushel of zo’n €110 per ton. De grote jongens moesten dus soms vele tientallen miljoenen euro’s per dag bijleggen. Dat komt dan wel terug op het moment van afleveren van het graan,
maar je moet het wel kunnen blijven ophoesten. En dat konden ze toch niet.

Een hele goede kennis van mij is inkoper bij Richardson. Hij mocht afgelopen jaar geen tarwe meer bijkopen. Eerst moest hij een beetje soja wegwerken, 50.000 ton verkopen zodat er weer cash in de zaak was.

Ik vind het leuk om op die beurs actief te zijn. Eris echt wel wat te verdienen voor de boer. Als je maar niet de absolute top wilt hebben, want je komt meestal een paar dagen te laat.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin