De uiterste inzaaidatum voor vanggewassen na mais wordt verschoven van 1 oktober naar 21 oktober. Ook de korting op de gebruiksnormen voor het later inzaaien van vanggewassen na aardappelen en bieten op zand en löss gaat drie weken later in. – Foto: Misset AlgemeenNieuws

Wiersma: drie weken langer om vanggewas te zaaien

De uiterste inzaaidatum voor vanggewassen na mais wordt verschoven van 1 oktober naar 21 oktober. Ook de korting op de gebruiksnormen voor het later inzaaien van vanggewassen na aardappelen en bieten op zand en löss gaat drie weken later in. Dat heeft minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) besloten.

Wiersma neemt het besluit na advies van de expertcommissie. Het natte voorjaar leidde ertoe dat de gewassen veel later dan normaal zijn gezaaid en geplant. Hierdoor zijn de gewassen niet op tijd rijp om de datum van 1 oktober te halen. De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) zegt dat een latere oogst van een (nog groeiend) gewas met een later ingezaaid vanggewas, zorgen voor minder stikstofverliezen dan wanneer boeren onrijpe gewassen oogsten en vroeg een vanggewas inzaaien.

Volgens de experts zouden ook bij optimale omstandigheden de gewassen niet op tijd rijp zijn om te oogsten. Dit omdat het benodigde aantal groeidagen niet wordt gehaald. “Het onrijp oogsten van gewassen heeft gevolgen voor zowel de kwantitatieve als kwalitatieve opbrengsten, alsook voor de bewaring. Bovendien geeft het voeren van onrijpe snijmaïs risico’s voor de koegezondheid en melkproductie, alsook de methaan- en ammoniakuitstoot en conservering van de kuilen”, schrijft Wiersma in haar brief aan de Tweede Kamer. In de expertgroep zitten wetenschappers van WUR, CLM en KNMI en vertegenwoordigers van sectorpartijen LTO, NAJK, Cumela, NMV, Cosun en Vavi.

Structuur van bodem verbeteren

Het uitstel geldt zowel voor de verplichte inzaai van een vanggewas na mais op zand, als voor de stimuleringsregeling om tijdig vanggewassen te zaaien na aardappelen en bieten op zand. Voor mais geldt dat het vanggewas wel maximaal zeven dagen na de oogst gezaaid moet zijn. Deze periode moet voldoende mogelijkheden om bieden om de structuur van de bodem te verbeteren. Voor aardappelen en bieten geldt dat de oplopende korting op de gebruiksnormen in gaat vanaf 21 oktober, in plaats van per 1 oktober.

Wanneer het vanggewas wordt gezaaid tussen 22 oktober en 3 november, geldt een korting op de stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar van 5 kg N/ha. Wordt het vanggewas gezaaid tussen 4 november tot en met 19 november, geldt een korting van 10 kg N/ha. Bij inzaai van het vanggewas na 20 november geldt een korting van 20 kilo stikstof/ha voor het volgende jaar. Wiersma heeft het verschuiven van de zaaidata gemeld in Brussel.

Vorig jaar stelde toenmalig landbouwminister Piet Adema dat hij vanuit Brussel geen ruimte zag om de maatregelen te versoepelen. Op aandringen van de Tweede Kamer besloot hij toen op 29 september om de eerste kortingsperiode voor het zaaien van een vanggewas na 1 oktober te schrappen. De kortingen van respectievelijk 10 en 20 kilo stikstof per hectare voor inzaai na 15 oktober en na 31 oktober bleven wel gehandhaafd.

Reacties

Beheer
WP Admin