Femke Wiersma, beoogd minister van Landbouw, voorafgaand aan het gesprek met formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wiersma: diplomatie én vuist op tafel nodig in Brussel

Beoogd landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil in Brussel zowel met diplomatie als met de vuist op tafel proberen het beleid aan te passen.

Na afloop van haar gesprek met formateur Richard van Zwol. “Ik ben enthousiast om met deze ploeg aan de slag te gaan voor Nederland en te werken aan perspectief voor de landbouw, maar ook voor alle Nederlanders”, zei de Friezin, die nu nog landbouwgedeputeerde in Friesland is.

Een van haar taken als landbouwminister wordt om in Brussel opnieuw te gaan onderhandelen over een nieuwe derogatie. Partijleider Caroline van der Plas sprak eerder dat er in Brussel meer met de vuist op tafel geslagen moest worden, maar benadrukte na een eerste gesprek met de Europese Commissie ook dat diplomatie en goede contacten heel belangrijk zijn.

Hernieuwde energie

Wiersma was ten opzichte van haar partijgenoten zeer gematigd over de inzet haar voorganger: “Ik denk dat er goede inzet is gepleegd en we gaan er met hernieuwde energie en met een goed regeerakkoord in de hand tegenaan”, aldus Wiersma. “Diplomatie en met de vuist op tafel slaan zijn instrumenten die je daar allemaal nodig hebt. We hebben ze in de instrumentenkoffer en we zullen ze ook allemaal inzetten. Ik denk dat ik dat wel kan”, zie de beoogd landbouwminister.

Op de vraag of de beoogde minister niet bang is om mensen teleur te gaan stellen, reageert Wiersma dat ze nooit alles en iedereen helemaal tevreden kunnen maken. “Dat is de realiteit waar we in leven.” Aan de inspanning zal het in ieder geval niet liggen, aldus de politica. “We gaan er vol enthousiasme tegenaan.”

Plan voor mestcrisis

Het nieuwe kabinet wordt op 2 juli geïnstalleerd en zal dan in de zomer het hoofdlijnenakkoord verder uitwerken tot een regeerakkoord. Of Wiersma ook aan verder gaat met de uitwerking van het plan van aanpak van demissionair landbouwminister Piet Adema om de mestcrisis aan te pakken, wil ze nog niet zeggen. “Als ik geïnstalleerd ben, gaan we daar mee aan de slag. Inhoudelijk kan ik daar nog geen uitspraken over doen.”

De beoogde landbouwbewindslieden minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie worden maandagavond door de Tweede Kamer ondervraagd.

Jean Rummenie – de voorgedragen staatssecretaris van Visserij, Voedselzekerheid en Natuur – wilde dinsdagavond weinig kwijt over zijn gesprek met formateur van Richard van Zwol. Hij noemde het gesprek ‘erg goed’, maar wilde verder niks zeggen totdat hij officieel beëdigd is. Op een vraag of de klus op het landbouwdepartement niet te lastig wordt, zei hij dat hij zijn hele leven al landbouwspecialist is.  

Beheer
WP Admin