PluimveeNieuws

‘Westerse landbouw moet duurzamer’

Lettele – De Westerse landbouw moet duurzamer. Het is volgens de in Amerika beroemde veehouder Joel Salatin te gek voor woorden dat dieren worden aangepast aan het systeem, terwijl de natuur de blauwdruk geeft van hoe het zou moeten zijn.

Als voorbeeld geeft hij zijn ‘buitenkippen’. Net als in Nederland staan in de Verenigde Staten de vrijeuitloopkippen onder druk vanwege de mogelijke verspreiding van dierziektes via wilde vogels. Salatin is niet bang dat dit bij zijn kippen gaat gebeuren, ondanks het feit dat zijn buren hem een bio-terrorist noemen. Het probleem is volgens de Amerikaan dat de ‘industriekippen’ na jaren van medicatie en vaccinatie geen afweer meer hebben. Als kippen over een goed immuunsysteem beschikken, is er geen risico. Dat is volgens hem te realiseren door de kippen voldoende beweging, frisse lucht en groenvoer aan te bieden en door de dieren niet de hele dag op hun eigen uitwerpselen te laten staan. Zelf weidt hij zijn kippen met behulp van mobiele eierstations, op percelen waar daarvoor het vleesvee is geweid.

Salatin verwierf grote bekendheid met zijn rol in ‘Food Inc’, een documentaire over de ‘industriële’ landbouw en veeteelt in de Verenigde Staten. Time Magazine riep Salatin, die bekend staat om zijn totaallandbouw, in 2011 uit tot meest innovatieve boer. Momenteel bezoekt hij Nederland en geeft diverse lezingen. Volgende week (21 mei) staat er een interview met Salatin in Boerderij.

Beheer
WP Admin