MechanisatieNieuws

Werktuigtest: zes schudders

Doetinchem – TREKKER en het Duitse Profi testten zes schudders op 120 ha grasland. Welke voor u de beste is, hangt af van uw eigen voorkeuren. Kneusjes vonden we namelijk niet, alle machines doen wat ze moeten doen. Wij hadden een lichte voorkeur voor de Kuhn en de Pöttinger.

We kozen voor getrokken schudders met een werkbreedte tussen 10 en 11 meter met acht of tien rotoren. Elke machine beschikte over een eigen transportonderstel. Zo kwamen we uit op de Claas Volto 1100 T, de Fella TH 11008 Trans, de Krone KWT 11.22/10, de Kuhn GF 10802T GII, de Lely Lotus 1020 Profi en de Pöttinger Hit 10.11 T.

Het drogestofverloop blijkt bij alle machines nagenoeg gelijk, in negen uur van 16 naar 33 procent. Detailverschillen zitten ‘m in de constructie en opbouw van de machine. Het wielstel achter of voor de rotoren heeft z’n invloed op zwaartepunt (weggedrag) en wendbaarheid. Het aan- en afkoppelen gaat bij de ene wat handiger dan bij de andere, en bij het kanten schudden is het soms een kwestie van een scherm neerlaten, soms veel tanden handmatig verstellen; één machine doet niet aan kantschudden. Van transport naar werk omschakelen gaat van 11 seconden snel tot 35 seconden traag, en tussen de lichtste en de zwaarste zit een kleine 600 kilo.

Lees hier meer over (en over nog veel meer eigenschappen) in TREKKER 316, het januarinummer voor 2015. Met naast uitleg in woord en beeld een grote overzichtstabel, plus- en minpunten op een rij, en per merk een foto-impressie. Nog geen abonnee? Maak er snel werk van via de TREKKER-website.