RundveeNieuws

‘Weinig schot in vergroting assortiment weidezuivel’

Amsterdam – Het gaat niet goed met weidezuivel. Slechts een op de vijf zuivelproducten komt gegarandeerd van koeien uit de wei. Dat blijkt volgens World Animal Protection (WAP) uit de jaarlijkse supermarkttelling van de organisatie.

WAP noemt deze resultaten temeer teleurstellend, omdat twee van de drie onderzochte supermarkten, Albert Heijn en Jumbo, in 2012 het Convenant Weidegang hebben ondertekend. Hun prestatie verschilt echter nauwelijks van de andere onderzochte supermarktketen, Plus, die geen deel uitmaakt van het convenant.

Het Convenant Weidegang beoogt tenminste het niveau weidegang van 2012 te handhaven. Supermarkten hebben volgens WAP een belangrijke verantwoordelijkheid om hieraan bij te dragen. Van enige concrete actie blijkt echter nog weinig sprake, zo wordt gesteld.

Over het hele zuivelassortiment scoren Albert Heijn en Jumbo een aandeel weidegangzuivel van achtereenvolgens 23 en 21 procent. Dat verschilt niet of nauwelijks van Plus, dat 20 procent scoort en toont ook vrijwel geen vooruitgang ten opzichte van vorig jaar.

In sommige productgroepen zoals kwark, smeerkaas, boter, roomijs, (baby)melkpoeder en chocolademelk zijn zelfs amper producten te vinden die gegarandeerd afkomstig zijn van koeien die minimaal 120 dagen per jaar, zes uur per dag hebben kunnen grazen. Dit is het criterium voor weidegang. Wel zijn diverse misleidende verpakkingen in omloop. Ze tonen koeien in de wei zonder dat er een garantie is dat de melk ook daadwerkelijk van koeien afkomstig is die weiden.

WAP brengt de resultaten onder de aandacht van de Eerste Kamer, die debatteert over de melkveewet.

Beheer
WP Admin