Foto: ANP AlgemeenCommentaar

‘Weglopen bij Landbouwakkoord symbolisch’

Als eerste besluit DDB om de overlegtafel van het Landbouwakkoord te verlaten. DDB maakt gebruik van het momentum van de verkiezingsuitslag en de onvrede over het kabinetsbeleid die hierachter schuilt.

Ook Agractie twijfelt, breekpunt is het coalitievoorstel om landbouwgrond af te waarderen tot ‘landschapsgrond’, maar brengt volgens tegenstanders alleen maar extra beperkingen voor boeren met zich mee.

De kans is klein dat de minister dit voorstel nog deze week doorstreept, het staat immers in het coalitieakkoord. Dus als voorman Bart Kemp daad bij het woord voegt, zal straks ook Agractie vanaf de zijlijn toekijken. Weglopen of daarmee dreigen, is een duidelijk signaal aan de buitenwereld: wij zijn het er niet mee eens!

‘Feest gaat gewoon door’

In een eerder polderproces, het klimaatakkoord, haakten twee milieuorganisaties af. Ed Nijpels, voorzitter van dat proces, zei daarover: “Het feest gaat gewoon door.” Zo gaat dat ook nu DDB opstapt en Agractie daarmee dreigt. Deze week wordt een vergadertweedaagse gehouden over het Landbouwakkkoord, inhoudelijk zijn nog heel wat noten te kraken.

Ook LTO maakt gretig gebruik van het politieke momentum

LTO zet de verhouding tussen boerenbelangenbehartigers en overheid op scherp: “Het stikstofbeleid moet drastisch veranderen, het kabinet moet bewegen.” Ook LTO maakt gretig gebruik van het politieke momentum, door BBB-standpunten als het schrappen van 2030 en het taboe op onteigening te verlangen van het kabinet.

Kansen

Aan het Landbouwakkoord blijft LTO graag meedoen. Wie niet aan tafel zit, staat op het menu, is de uitspraak. Het alternatief is namelijk dat landbouwminister Adema zelf met een plan komt. Bovendien is het proces voor het Landbouwakkoord meer dan een onderhandeling tussen boer en overheid. Ook onder meer verwerkers en supermarkten praten mee. Dat biedt kansen voor afspraken over opbrengsten uit de markt. Daar gaat de landbouwminister niet over. Voor een belangenorganisatie is het wel verstandig om daarbij betrokken te zijn.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. Laat de boer die het standpunt dat het klimaat niet ingrijpend veranderd hier eens uitleggen waarom ik het fout zie: ik geef een voorzet Nederland is te klein om het verschil te maken dan een tegenreactie gooi alle boeren Nederland uit dan zal je echt het verschil merken. Beide standpunten zijn niet reëel, maar toont wel aan dat er een verharding optreedt .

  1. Waarom Als je zelf een standpunt inneemt over hoe je vindt dat Nederland politiek moet worden ingericht

 2. Lees even het TNO onderzoek naar de gevolgen van het in 2019 gesloten klimaatakkoord. Een herhaling van zetten lijkt het te worden met daarbij een zeer grote kans dat de sector er wederom bekaaid afkomt…….. Iets met een ezel en een steen of zoiets………………..

 3. Laat adema maar lekker met een plan komen
  Er is niks te winnen voor de landbouw, en het wordt tijd dat lto onderhand inziet.
  Als het kabinet valt, gaat een eventuel plan van adema toch niet door.
  En bij een nieuw kabinet zijn er nieuwe ronde nieuwe kansen.

Beheer
WP Admin