Het Landbouwakkoord moet gaan over de landbouw als economische pijler, alsook de bijdrage die de sector moet leveren aan de opgave van natuurherstel, water en klimaat. - Foto: Canva AlgemeenCommentaar

‘Weg naar landbouwakkoord vol obstakels’

Vier Kamerbrieven over onder andere stikstof, natuur, verdienmodel en het landbouwakkoord. Soms klinkt stoere taal, maar het is fragiel allemaal.

Achttien pagina’s telt de Kamerbrief Toekomst Landbouw van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij sluit af met een toekomstschets voor 2040: ‘Boer zijn in een mooi land’. Een déjà vu bekruipt me. Ik heb het gevoel dat ik dit eerder heb gehoord. In nota’s, brieven en akkoorden. Nu is het anders, zegt Adema met zoveel woorden in een exclusief interview met Boerderij. De druk op de agrarische sector is groot. Klimaat, water, stikstof, bodem, noem het maar op. Zij vergen de komende jaren een serieuze aanpak. Ondertussen moet de boer wel zijn boterham kunnen verdienen.

Debat ging vooral over aanpak stikstof

Boeren kijken al maandenlang uit naar deze Kamerbrief. Het debat ging tot nu toe vooral over de aanpak van stikstof. Het kabinet volgt in grote lijnen de adviezen van Remkes. Zijn naam komt maar liefst 16 keer voor in Adema’s brief. Over hun perspectief bleef het vaag.

Landbouwakkoord mét alle partijen

De nieuwbakken minister – hij zit zeven weken aan het roer – wil mét alle partijen een akkoord sluiten, het zogenoemde landbouwakkoord. De deadline staat op maart 2023. Dat akkoord moet gaan over de landbouw als economische pijler, alsook de bijdrage die de sector moet leveren aan de opgave van natuurherstel, water en klimaat.

Kringlooplandbouw – in een bredere betekenis – is het vertrekpunt. Elke schakel in de keten heeft een verantwoordelijkheid, benadrukt Adema. Boeren, banken, natuurorganisaties, supermarkten én de consument. Alle kikkers moeten in de kruiwagen. Boeren moeten hun krachten bundelen. Als de keten zijn verantwoordelijkheid niet neemt, komt wetgeving. Hoe dat internationaal valt, is de vraag.

Verdeeldheid is groot

Goede bedoelingen genoeg. Maar wie concrete oplossingen verwachtte, zal teleurgesteld zijn. De ambitie is er, zeker. Soms klinkt zelfs stoere taal. Maar het is fragiel allemaal. De verdeeldheid is groot, en daardoor de kans van slagen klein.

Opkoop piekbelasters

Heel anders is de stikstofbrief van collega Christianne van der Wal. Negen keer komt er de naam van Remkes in voor. De ‘goudgerande’ uitkoopregeling lekte eerder uit. Twee- tot drieduizend boeren krijgen een aanbod, en kunnen tot 120% van de waarde ontvangen. Over hoeveel goud, en hoe dik die rand is, is nog wel het een en ander onduidelijk. Beter dan dit komt er in ieder geval niet, kondigt zij aan!

Duidelijkheid voor PAS-melders

En ook hier waarschuwt Van der Wal: als onvoldoende boeren instappen, volgt gerichte aanpak, met onteigening als stok achter de deur. Ingebruikname van latente ruimte in Nb-vergunning wordt beperkt. Eindelijk komt er wel duidelijkheid voor de PAS-melders. Zij krijgen prioriteit. Er komt een schadeloket. Hier spreekt goede wil uit.

En eigenlijk is dat ook waar de boeren het mee moeten doen in de vier kamerbrieven. Goede wil, stoere taal; voor de dag van morgen levert het nog niet veel op.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin