Om aan de corona-eisen te voldoen mochten per rondgang 10 personen per wagen mee. Op de foto een rondgang langs aardappelproeven. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Weer fysieke open dag CZAV en Rusthoeve

Door met tijdsloten te werken en de open dag uit te breiden tot twee dagen was het voor belangstellenden mogelijk om fysiek kennis te nemen van de uitgebreide proeven op proefbedrijf AIKC Rusthoeve in Colijnsplaat.

Het programma proeven in aardappel is breed, zoals irrigatie en nieuwe middelen in consumptie en pootaardappelen. Deze foto laat duidelijk het belang van virusbestrijding in pootgoed zien. Links het product van door virus aangetaste plant en rechts het resultaat van een gezonde plant.

Biostimulanten winnen steeds meer terrein in de teelten. Hier het toepassingsprogramma voor de pootgoedteelt van Koppert.

In de uien ligt onder meer een proef van mechanische onkruidbestrijding in combinatie met chemie. Het blijkt dat beginnen met chemie en vanaf ongeveer het eerste pijpje mechanisch het beste resultaat oplevert. Mechanisch beginnen geeft toch een hogere onkruiddruk.

Een van de machines die werden ingezet voor de mechanische bewerking is deze Treffler-veertandeg, hier uitgerust met Raven-camera en side-shift mechaniek om het gewas zo min mogelijk te beschadigen.

Interessant is ook het resultaat tot nog toe van de NKG-proef in uien. Rechts is de groenbemester met ecoploeg maximaal 10 centimeter ondergewerkt en links hooguit 2 centimeter met een biofrees. Het lijkt dat de geringe ploegzool van de ecoploeg toch een barrière vormt voor de doorontwikkeling van de wortel, terwijl bij de biofrees de ui meteen in vaste grond ontkiemde.

Vanaf 2024 moet de chemie van omgeving afgesloten in de spuittank worden geleegd en gereinigd. Edward van der Linden van Syngenta demonstreert hier de Easy Connect. Dit systeem wordt al door veel chemiefabrikanten ondersteund.

Omdat dit jaar het aantal bezoekers vanwege de coronamaatregelen beperkt is kan evenals vorig jaar via website van CZAV de opzet van veel proeven virtueel worden gevolgd. Hier doet Leo Zandee van CZAV een presentatie over bio-middelen in uien.

Onderdeel van de bietenronde was carbonfarming project van ZLTO. Hier werd evenals in uien NKG toegepast met ecoploeg, biofrees en rondgaande schoffel. Ook hier wordt geconstateerd dat de bewerking met ecoploeg een stagnatie van ontwikkeling liet zien.

Bij de rondgang graan werd stilgestaan bij de verschillende proeven van onder meer fabrikanten die informeerden over hun nieuwe middelen. Bijvoorbeeld Adama met hun fungicide Stavento tegen roest in tarwe.

Een niet onbelangrijke teelt voor bijvoorbeeld CO2-opslag is de groenbemester. De demorassen, waaronder enkele nieuwe, werden kort maar duidelijk toegelicht.

Beheer
WP Admin