AkkerbouwAchtergrond

Waterreserve flink verstopt

Jan Job de Boer heeft het water weg laten lopen om iets aan het aanzuigpunt onderin het meer te doen.

Het is hier nog steeds droog, sinds juni heeft het niet meer goed geregend. Het was wel vaak voorspeld, maar het kwam er nooit van. We hebben regelmatig onweer gehad, met veel elektriciteit in de lucht, maar uiteindelijk viel er maar vijf millimeter regen. En dan te bedenken dat de meteorologen hier zeggen dat dit nog wel eens twee maanden kan duren. Hoe moeten we dan koolzaad zaaien? En hoe gaat het straks in oktober met de tarwe?

Waterreserve uitgeput

Gelukkig hebben we een flinke waterreserve. Maar die is nu volledig uitgeput. De laatste 20 centimeter hebben we er uit laten lopen om het meer helemaal leeg te krijgen. Zo konden we eindelijk iets doen aan het aanzuigpunt onderin het meer. Want al zolang we hier boeren, hebben we problemen met dit aanzuigpunt. Waarschijnlijk is het simpelweg versleten. Het meer is aangelegd in de jaren zeventig. Toen is er een dijk in de vallei gelegd en om die dijk hoog genoeg te krijgen, hebben ze er grond achter uitgegraven. Het aanzuigpunt is toen meteen onderin de dijk gelegd. Daardoor komt het water door zijn eigen gewicht al op 1 bar druk het pompstation binnen.

Vis in plaats van water

De laatste jaren is het erger geworden. We troffen steeds meer modder, steentjes en zelfs stukken vis in het filter aan. Na een flinke regenbui pompten we dan ook heel veel bagger mee. En dat kwam niet ten goede aan de pomp en de beregeningshaspels. Vorige week hebben we de kraan losgezet om alles helemaal leeg te laten lopen en er eindelijk eens bij te kunnen. Binnen 24 uur zat er al haast geen water meer in, alleen maar een berg vis. Waarschijnlijk is er ook een grote vis in de buis gegaan en is die verstopt geraakt.

Oplopend waterpeil

Toch loopt het waterpeil gek genoeg op. De kans is groot dat er een bron onder het meer zit en dat dit water nu begint te lopen. Zo krijgen we het meer nooit leeg! We kunnen er ook niet bij, rondom het water is het net drijfzand. Je zakt er gemakkelijk een meter in weg. Maar deze week voorspellen ze wéér mooi weer. Als het zand rond het meer opgedroogd is, kunnen we het eens proberen met metalen dakprofielplaten. Misschien kunnen we er dan bij komen.

Beheer
WP Admin