RundveeNieuws

Wakker Dier wil geiten de wei in

Amsterdam – Melkgeiten moeten ook allemaal de wei in, net als koeien. Dat is de teneur van een nieuwe reclamecampagne op de radio van de Stichting Wakker Dier.

De organisatie maakt zich ook zorgen over de toenemende intensivering van de melkgeitenhouderij. Campagneleider Sjoerd van de Wouw: “Het gemiddelde bedrijf telt volgens het CBS al duizend geiten en de schaalvergroting gaat maar door. Ik zou zeggen: dwaal nou niet af richting de intensieve veehouderij.”

Van de Wouw signaleert dat de melkgeitenhouderij nog niet helemaal zo intensief is als de varkens en pluimveehouderij, “maar gerekend naar aantallen zijn alle melkgeitenbedrijven gemiddeld al in te delen in de categorie megabedrijf.”

Wakker Dier wil een einde maken aan de situatie dat melkgeiten ‘levenslang opgesloten’ zitten, in een kleine leefruimte, terwijl ze al zo’n 1.000 liter melk per jaar moet produceren. Ook is er kritiek op het onthoornen van gehoornde geiten, op de langdurige stalverlichting en de met ingespoten hormonen doorgevoerde ‘bronstsynchronisatie’. De behandeling van geitenlammetjes en bokjes kan volgens Wakker Dier ook beter.

Wakker Dier eist niet voor alle dieren volledige weidegang. Bedrijven met te weinig grond zouden in ieder geval uitloop kunnen toepassen. Het liefst zou de organisatie echter zien dat alle melkgeitenhouders overstappen naar een biologische bedrijfsvoering.

Van de Wouw is niet bang dat de campagne van Wakker Dier stuit op weerstand van burgers in Noord-Brabant, die zich zorgen maken over  extra risico op Q-koorts. Wakker Dier heeft dit niet onderzocht, maar vindt het wel een omgekeerde situatie als geiten vanwege de angst voor Q-koorts binnen zouden moeten blijven.

Beheer
WP Admin