Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Wakker Dier telt meer aanbiedingen kiloknallers; Van Dam wil geen verbod

In 2015 boden Nederlandse supermarkten 40% meer aanbiedingen met vlees zonder keurmerk aan dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de foldermonitor van dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zegt in een reactie dat vlees ‘iets anders is dan een fles cola of een pak koekjes’. Hij zegt de ‘kiloknallers’ niet te zullen verbieden.

Motie in Tweede Kamer

De groei van het aantal kortingen is tegen het zere been van de Tweede Kamer. Vorig jaar nam de Kamer een motie aan waarin gepleit wordt voor een stop op grote kortingen met vlees.

PvdA-politicus Van Dam gelooft niet in prijsmaxima of een verbod. De verantwoordelijkheid ligt volgens hem bij supermarkten, met wie hij in dialoog is. De crux is volgens hem dat boeren meer betaald krijgen. “Als supermarkten altijd doorgaan met aanbiedingen, wordt dat wel een iets steviger gesprek”, aldus Van Dam.

Aantal aanbiedingen keurmerkvlees verdubbeld

In 2015 telde Wakker Dier 3.566 aanbiedingen met vlees zonder keurmerk in folders van Nederlandse supermarkten, ruim 1.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal aanbiedingen voor vlees met een keurmerk verdubbelde tot 712 keer maar bleef op het totaal klein. Met biologisch vlees wordt zelden gestunt.

Volgens de organisatie stuntten vooral Albert Heijn, Plus en Emté met wat ze ‘het dieronvriendelijkste vlees’ noemt. Albert Heijn is met afstand de grootste supermarktketen in Nederland. De keten besloot recent dat alle vlees in haar schappen moet voldoen aan het Beter Leven-keurmerk voor verbeterd dierenwelzijn.

Beheer
WP Admin