Veehouders die niet voldoen aan de mestverwerkingsplicht kunnen die afkopen met VVO's. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

VVO-prijs ging eind vorig jaar door het dak

De laatste dagen van 2023 ontstond een run op VVO‘s. Sommige veehouders visten zelfs achter het net.

De prijzen van Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) schoten de laatste dagen van 2023 door het dak. Kort voor het sluiten van de markt betaalden veehouders, die nog niet aan de mestverwerkingsplicht voldeden, tot € 4 per kilo fosfaat. Bemiddelaars in VVO’s zijn ook onder de indruk van de prijsexplosie en gebruiken woorden als ‘verbazingwekkend’.

Mestbalans

De handel in VVO’s gebeurt grotendeels in de laatste maand van het jaar. Dan maken veehouders de mestbalans op en becijferen in hoeverre is voldaan aan de mestverwerkingsplicht. Dat verkleint de kans op het kopen van onvoldoende of te veel rechten. Tot kerst 2023 was er weinig aan de hand. De VVO-prijs zakte van circa € 1,90 per kilo fosfaat begin december tot € 1,50 vlak voor kerst, blijkt na een belronde langs bemiddelaars.

Maar de laatste dagen van 2023 ontstond een run op VVO’s en verdubbelde de prijs en meer dan dat. Volgens sommige handelaren was eind vorig jaar een VVO-tekort en zijn er veehouders met lege handen blijven staan. Hoeveel eind 2023 nog is gehandeld, kan niemand zeggen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin