AlgemeenNieuws

VVD: Dijksma schiet tekort

Den Haag – Coalitiepartij VVD is ongelukkig met de karige wijze waarop staatssecretaris Sharon Dijksma de varkenshouderij tegemoet komt. VVD-woordvoerder Helma Lodders zegt dat de staatssecretaris zich ten onrechte achter Brussel verschuilt.

Dijksma stuurde vrijdag een brief aan de Tweede Kamer waarin ze aangeeft dat ze op korte termijn geen mogelijkheden heeft om de varkenshouderij of de melkveehouderij tegemoet te komen.

Lodders vindt dat de PvdA-staatssecretaris veel meer mogelijkheden heeft om de pijn voor de varkenshouderij te verlichten dan ze nu toegeeft. Bovendien vindt ze de toezegging dat  de staatssecretaris gaat kijken naar de keuringskosten een sigaar uit eigen doos. “De staatssecretaris was daartoe al verplicht op grond van een motie die voor de zomer in de Tweede Kamer is aangenomen.”

Treurig voor de sector

Aanleiding voor de motie van VVD en PvdA waren de inspectiekosten in de Rotterdamse haven, maar de motie gaat over alle sectoren. De Tweede Kamer vraagt daarin ook de mogelijkheden van private inspecties onder rijkstoezicht  te onderzoeken.

Lodders noemt Dijksma’s reactie ‘treurig voor de varkenssector’. Daar komt bij dat de staatssecretaris volgens Lodders de plank misslaat als ze zegt dat er in Nederland geen nationale regels zijn die de varkenshouderij meer beperkingen opleggen dan in het buitenland.  “Bij voorbeeld: Nederlandse varkenshouders moeten 25 procent meer ruimte aan hun varkens geven dan boeren in het buitenland. Dat kan Dijksma zelf aanpassen.”

‘Politiek moet meedenken’

CDA’er Jaco Geurts zegt in een eerste reactie dat de politiek er niet onderuit kan om de varkenshouders tegemoet te komen. “Varkenshouders worden getroffen door de Russische boycot die een gevolg was van een politiek besluit van de Europese Commissie. Dan moet de politiek ook meedenken over oplossingen.” Geurts voegt eraan toe dat de financiële situatie in de varkenshouderij dramatisch is. Het CDA zet donderdag in op verlaging van de keurings- en toezichtskosten.

Acties

Nederlandse varkenshouders zullen donderdag in Den Haag demonstreren voor een betere regeling. Ondertussen hebben Franse boeren aangekondigd snelwegen te blokkeren door donderdag met tractoren naar een grote manifestatie in Parijs te gaan.

Beheer
WP Admin