Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

VTA: meer aardappelen in vrije opslag

De voorraad aardappelen (tonnen) in vrije opslag is dit jaar 6% groter dan vorig jaar. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) van half november.

De hoeveelheid aardappelen in vrije opslag is gestegen, terwijl de aardappelopbrengst van de VTA-leden 10,8% lager uitkomt vergeleken met een jaar geleden.

Minder import uit Polen

Het percentage afgeleverd product ligt tijdens de peildatum in november op 14,1% van de totale opbrengst. Dat is bijna de helft minder vergeleken met vorig jaar. Toen was 28% van de totale opbrengst afgeleverd. In absolute tonnen is die hoeveelheid fors kleiner dan de hoeveelheid afgeleverde aardappelen van vorig jaar. Volgens de VTA heeft dat deels te maken met minder import uit Polen en overmaats pootgoed. Daarnaast zijn aardappelen vanuit Nederlandse en Duitse zetmeelgebieden door de verwerkende industrie opgekocht.

Meer aardappelen in opslag

Een andere reden is dat meer aardappelen af land vanaf zandgronden zijn verkocht, omdat de prijs voor af land-aardappelen relatief hoog lag dit seizoen. Maar ook omdat er probleempartijen tussen zaten, waarmee telers geen risico wilden lopen in de bewaring. De afzet in België en zuidoostelijk Nederland lag relatief hoog, een gebied waar weinig VTA-leden telen. Hierdoor liggen dit jaar meer aardappelen bij VTA-leden in opslag.

Beheer
WP Admin