AkkerbouwNieuws

VS teelt meer soja en minder mais

Washington – De Amerikaanse akkerbouwers telen dit jaar een record aan sojabonen. Het tarweareaal is het grootste in vijf jaar. Het maisareaal in de VS krimpt 4 procent en is het kleinste areaal van de laatste drie jaar.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de definitieve akkerbouwarealen gepubliceerd. In de VS staat dit jaar 34,3 miljoen hectare sojabonen. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar, toen het areaal net geen 31.000 hectare besloeg. Er hebben nog nooit zoveel sojabonen in de VS gestaan.

Het tarweareaal groeit een fractie naar 22,9 miljoen hectare. Het is het grootste tarweareaal sinds 2010. Toch valt de tarweproductie naar verwachting kleiner uit dan vorig jaar door de droogte dit voorjaar in het zuiden van de VS. Het USDA verwacht een tarweoogst van 53 miljoen ton tegen 58 miljoen ton vorig jaar.

Het maisareaal krimpt naar 37,1 miljoen hectare. Dat is het kleinste areaal in drie jaar, maar nog wel altijd de vijfde grootste maisoppervlakte sinds 1944.

Het aardappelareaal groeit naar 437.960 hectare. Dat is ruim 6.300 hectare meer dan vorig jaar. De akkerbouwers in de VS telen dit jaar ook meer pinda’s, zonnebloemen en katoen. De groei van het areaal sojabonen en andere gewassen gaat ten koste van de oppervlakte aan mais, gerst, sorghum, rijst en gewassen voor de voederwinning.

Daarnaast nemen de akkerbouwers minder geschikte landbouwgrond in gebruik, aangespoord door de redelijke prijzen die ze de laatste jaren hebben ontvangen voor graan en sojabonen. Dit jaar wordt in de VS 133,9 miljoen hectare landbouwgrond benut voor de negentien grootste gewassen. Dat is 2,4 miljoen hectare meer dan vorig jaar.

Beheer
WP Admin