Foto's: Ruud Ploeg BoerenlevenAchtergrond

Vrolijke sfeer bij jongvee in de ring

Familie, buren en burgers komen af op de jaarlijkse jongveekeuring in Rouveen. Een uniek evenement waar iedereen blij van wordt.

Kalfjes die braaf meelopen, kalfjes die van links naar rechts door de ring sjezen, kalfjes waarvan de begeleider zoek is, het kan en mag allemaal. En het gebeurde ook allemaal tijdens de jongveekeuring op 14 september in Rouveen. Het is een bijzonder evenement en het enige in zijn soort. Immers, op geen enkele andere koeienkeuring doen ook kalfjes mee die dit jaar geboren zijn.

Andries Spiker doet zijn stinkende best om Tjitske306 vooruit te krijgen maar, dat zul je altijd zien, net als het moet gebeuren, werkt ze niet mee. - Foto's: Ruud Ploeg

Andries Spiker doet zijn stinkende best om Tjitske306 vooruit te krijgen maar, dat zul je altijd zien, net als het moet gebeuren, werkt ze niet mee. – Foto’s: Ruud Ploeg

Het begon allemaal 7 jaar geleden. Tijdens de boerendag in het dorp stelde melkveehouder Henri Timmerman voor om de dag uit te breiden met een jongveekeuring. Leuk idee, vond de organisatie. Of hij dat op poten kon zetten? Met een collega ging hij aan de slag. Het idee resulteerde in 16 pinken en kalveren in de keuringsring. “De reacties waren superenthousiast, daarna ontstond het idee om elk jaar zo’n dag te organiseren.”

  • Guus van de Vegt laat trots zijn medaille zien. Die hebben hij en zijn kalf toch maar mooi in de wacht gesleept.

    Guus van de Vegt laat trots zijn medaille zien. Die hebben hij en zijn kalf toch maar mooi in de wacht gesleept.

  • Emily de Jong showt het publiek en de jury haar kalf. Dat er veel is gepoetst is goed te zien, het dier glimt ervan.

    Emily de Jong showt het publiek en de jury haar kalf. Dat er veel is gepoetst is goed te zien, het dier glimt ervan.

Timmermans mocht het terrein van Waterschap Drents Overijsselse Delta ervoor gebruiken. Zelf stelde hij zich beschikbaar als voorzitter, andere gezinsleden vervulden de functies van secretaris en penningmeester. Ze vonden sponsoren en vrijwilligers en gingen aan de slag. Het tweede jaar werden al 32 pinken en kalfjes ingeschreven, het dubbele van het jaar ervoor.

Elk jaar bleek het enthousiasme groter, dit jaar zijn er 78 deelnemers waarvan 34 met een zogenoemd babykalf. Al weken zijn de voorbrengers bezig met de voorbereidingen zoals het kalf poetsen en thuis oefenen met lopen. Ze stoppen er al hun liefhebberij in, al is dat geen garantie voor succes. Een kalf dat thuis netjes aan de hand loopt, kan in de ring ineens de hakken in het zand zetten. “Geeft allemaal niks”, zegt Henri. Hier telt: meedoen is belangrijker dan winnen.

  • Vera van der Sluis leunt blij tegen het kalf waarmee haar zus Liza in de prijzen viel: zij werd kampioen voorbrengen.

    Vera van der Sluis leunt blij tegen het kalf waarmee haar zus Liza in de prijzen viel: zij werd kampioen voorbrengen.

  • Dubbele trots! Links Lianne Klunder, ze werd kampioen Toilet Junioren. Rechts haar broer Mathijs die reservekampioen bij de junioren werd.

    Dubbele trots! Links Lianne Klunder, ze werd kampioen Toilet Junioren. Rechts haar broer Mathijs die reservekampioen bij de junioren werd.

  • Rechts Christiaan Dominee, hij werd met Malve5 kampioen extereur. Links Arnoud Bloemert die met Carpenter Darling 790 reservekampioen werd.

    Rechts Christiaan Dominee, hij werd met Malve5 kampioen extereur. Links Arnoud Bloemert die met Carpenter Darling 790 reservekampioen werd.

  • Alles kan en ales mag, zelf een kalf in de ring waarvan de voorbrenger even zoek is.

    Alles kan en ales mag, zelf een kalf in de ring waarvan de voorbrenger even zoek is.

Niet alleen piepjonge kalfjes doen mee, ook pinken komen opgepoetst en tiptop gefit in de ring. Ze steken mooi af tegen het geelgroene zaagsel dat Henri zelf maakt. “Ik bestel kleurstof, doe dat met zaagsel en water in de voermengwagen, laat het draaien en hop, dan heb je gekleurd zaagsel. Gewoon zaagsel is voor zo’n evenement een beetje saai, dit is veel mooier.” De kleurstof is biologisch afbreekbaar en na gebruik mag hij het zaagsel gratis meegeven aan de afvalverwerker, tevens een van de sponsoren.

Het publiek is veelzijdig, zowel familie als buren en burgers-van-buiten komen erop af. Negatieve geluiden klinken niet. “Dit is gewoon hartstikke leuk”, vat initiatiefnemer Henri Timmerman de jaarlijkse dag samen.

  • Prachtig uitgedost maar keurig opstellen is een hele kunst. Zie al die nieuwsgierige kalfjes maar eens strak in de rij te krijgen.

    Prachtig uitgedost maar keurig opstellen is een hele kunst. Zie al die nieuwsgierige kalfjes maar eens strak in de rij te krijgen.

  • Familie, buren, collega's en andere betrokkenen kijken toe. Het publiek is gemêleerd maar wat ze gemeenschappelijk hebben: ze genieten allemaal van deze dag.

    Familie, buren, collega’s en andere betrokkenen kijken toe. Het publiek is gemêleerd maar wat ze gemeenschappelijk hebben: ze genieten allemaal van deze dag.

  • Arnold Bouwman hangt voor zijn nicht Hilly Balder een rozet op. Zij deed met een pink mee aan de keuring.

    Arnold Bouwman hangt voor zijn nicht Hilly Balder een rozet op. Zij deed met een pink mee aan de keuring.

  • Mooi weer, mooi vee, mooie plek, goede inzet, het is voor jong en oud een mooie dag.

    Mooi weer, mooi vee, mooie plek, goede inzet, het is voor jong en oud een mooie dag.

Beheer
WP Admin