Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Vroege tarweoogst bij Gebroeders Witte in Nisse

Het Zeeuwse graan rijpt dit jaar vroeg af. Zowel het graan als het stro komt droog van het land.

Een enkele nog niet geheel afgerijpte aar steekt nog boven de rijpe tarwe uit. De droogte lijkt op de zware grond geen grote invloed te hebben op de opbrengst. Nico Witte schat de opbrengst van de Porthus en Reform tarwe gemiddeld 10 ton per hectare.

Het droge en warme weer zorgt er voor dat het graan vroeg afrijpt. Veel eerder dan anders kan begonnen worden met de oogst van de wintertarwe. Ook in Zeeland komt de oogst nu goed op gang. Hier dorst loonbedrijf en fouragehandel Minnaard uit 's-Heer Abtskerke 10 hectare Reform voor landbouwbedrijf Gebroeders Witte uit Nisse. - Foto's: Anton Dingemanse

Enkele dagen na het combinen perst loonwerker Minnaard het stro voor teler Witte. Normaal komt een dergelijk pak stro aan de 300 kilo, nu lukt dat niet omdat het stro gortdroog is.

Dat het inmiddels gortdroog is, laat deze droogtescheur tussen de tarwe wel zien. Dergelijke scheuren kunnen al tot een meter diep zitten.

Nico Witte kijkt toe bij het lossen van een volgende tank in zijn fraai gerestaureerde Tebbe-kipper. Deze 50 jaar oude wagen vult hij wanneer de grote kipper onderweg is, zodat de combine door kan gaan met het werk. Over de geoogste kilo s is Witte tevreden, maar dat geldt niet voor de prijs. De prijs komt ongeveer overeen met die van 30 jaar geleden terwijl de kosten voor levensonderhoud en bedrijfsvoering zeker verdubbeld zijn.

Met een shovel wordt de tarwe opgewerkt om zo veel mogelijk vrachten kwijt te kunnen in de loods.

De tarwe wordt in de loods gestort.later haalt een vrachtwagen de tarwe op en brengt deze naar de hoofdvestiging van CZAV in Wemeldinge.

Het vochtgehalte is 14% bij een hectolitergewicht van 81,9 kilo. Dat is een mooi resultaat zo vroeg in het seizoen.

De tarwe gaat naar het CZAV-innamepunt in Driewegen. Bij aankomst weegt en bemonstert een medewerker de tarwe.

De inhoud van een tank wordt geleegd in een kipper.

Beheer
WP Admin