Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Vroege knolselderij geplant

Marinus Vermue in Heinkenszand (Zld.) plant eind maart al knolselderij voor de vroege versmarkt. De bodem laat het net toe.

Achter de planter is goed te zien dat ondanks de natte ondergrond van insporing door trekker en plantmachine geen sprake is.

Hierna wordt de voor weer teruggeploegd over de kantstrook van het vliesdoek. Het vliesdoek ligt nu strak en rondom goed vast, zodat het niet zo makkelijk wegwaait.

De Holder-tuinfrees met ploeg. Zo blijken historische machines nog goed dienst te kunnen doen.

De weersomstandigheden waaronder geplant is, waren prima. Droog, zonnig en weinig wind. Dat laatste was voor het leggen van vliesdoek wel zo prettig.

Hoewel er hooguit 10 centimeter diep wordt geploegd, is wel duidelijk dat het op geringe diepte al nat is. Niet verkeerd voor de planten, die kunnen nu makkelijk aanslaan.

Om het vliesdoek goed vast te kunnen leggen, ploegt Marinus Vermue naast het plantbed met een tuinfrees een voor.

Na het planten wordt gespoten met bodemherbicide. Meteen hierna wordt vliesdoek gelegd om de teelt te vervroegen.

Vermue plant twee rassen, 2 hectare Alpha en 1 hectare Prinze. Rond half juli kunnen ze oogstbaar zijn. Zoals hier te zien is, zit er behoorlijk variatie in doorworteling van de plug.

Het vliesdoek wordt over het plantbed uitgespreid en tegen wegwaaien in de voor vastgelegd.

Het resultaat van deze machine valt gezien de omstandigheden van de bodem helemaal niet tegen.

Het perceel is na de aardappeloogst geploegd en daags voor het planten voorbewerkt met deze in de jaren 80 zelfgebouwde sneleg.

Dat het nat is, laat dit spoor in de kopakker, ontstaan tijdens het voorbewerken, ook wel duidelijk zien.

Vermue koos voor deze lichtere halfautomaat in plaats van een volautomaat om de bodem te sparen. Onderin is het nog behoorlijk nat.

Dankzij een paar droge dagen zag Marinus Vermue uit het Zeeuwse Heinkenszand kans om een perceel knolselderij te planten. Loonbedrijf Knuit doet het plantwerk met een 12-rijige Ferrari Multipla halfautomaat-planter. - Foto's: Anton Dingemanse

Het vliesdoek wordt over het plantbed uitgereden. Zo komt de oude IH McCormick D-326 nog goed van pas.

Beheer
WP Admin