Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Vroeg primeuraardappelen veilen ondanks laat planten

Het warme weer en de beschikbaarheid van beregeningswater had een positieve invloed op groei van primeuraardappelen. Ondanks de late pootdatum door het natte voorjaar startte de Alvantho-aardappelveiling toch op een normaal tijdstip.

 • Bram Gunter uit St-Annaland rooit een deel van zijn onder plastic vervroegde Dore’s voor de eerste Alvantho veildag van dit jaar. Na de regen komt het rooien van primeuraardappelen goed op gang. - Foto's: Anton Dingemanse

  Bram Gunter uit St-Annaland rooit een deel van zijn onder plastic vervroegde Dore’s voor de eerste Alvantho veildag van dit jaar. Na de regen komt het rooien van primeuraardappelen goed op gang. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • De gebroeders Gunter rooien met een zelfrijdende rooier die ze hebben gebouwd van een trekker en rooieronderdelen.

  De gebroeders Gunter rooien met een zelfrijdende rooier die ze hebben gebouwd van een trekker en rooieronderdelen.

 • Bij de leesband is met folie een zogenoemd coronascherm geplaatst om de medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Ondanks de betrekkelijk korte groeiperiode, 10 tot 11 weken, komt er een mooi product in de kistjes.

  Bij de leesband is met folie een zogenoemd coronascherm geplaatst om de medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Ondanks de betrekkelijk korte groeiperiode, 10 tot 11 weken, komt er een mooi product in de kistjes.

 • Ook de broers Moerland laten zich niet onbetuigd om hun aandeel voor de eerste veildag te leveren. Hier een indruk hoe een rooi- en sorteermachine voor primeuraardappelen is opgebouwd. De basis is een getrokken rooier met er achter aangebouwd een lees- en weeginrichting. Rechts vooraan de afgewogen kistjes op de pallet.

  Ook de broers Moerland laten zich niet onbetuigd om hun aandeel voor de eerste veildag te leveren. Hier een indruk hoe een rooi- en sorteermachine voor primeuraardappelen is opgebouwd. De basis is een getrokken rooier met er achter aangebouwd een lees- en weeginrichting. Rechts vooraan de afgewogen kistjes op de pallet.

 • Door de regen van de afgelopen dagen zijn de ruggen lekker mals en laat de grond zich goed uitzeven.

  Door de regen van de afgelopen dagen zijn de ruggen lekker mals en laat de grond zich goed uitzeven.

 • Op de leesband worden de laatste ongerechtigheden weg geraapt. De regen heeft er voor gezorgd dat de nog aanwezige kluiten zacht zijn. Voor het weekend was dat wel anders in de toen nog droge rug.

  Op de leesband worden de laatste ongerechtigheden weg geraapt. De regen heeft er voor gezorgd dat de nog aanwezige kluiten zacht zijn. Voor het weekend was dat wel anders in de toen nog droge rug.

 • Het enige valmoment van de aardappelen is in de kist bij de weeginrichting. Hier wordt de val nog zoveel mogelijk met de hand gebroken.

  Het enige valmoment van de aardappelen is in de kist bij de weeginrichting. Hier wordt de val nog zoveel mogelijk met de hand gebroken.

 • Om de primeuraardappelen onder plastic van het benodigde water te voorzien, paste Moerland druppelbevloeiing toe. Het systeem heeft zich inmiddels al bewezen. Alleen de extra arbeid en terugkerende kosten kunnen een struikelblok zijn.

  Om de primeuraardappelen onder plastic van het benodigde water te voorzien, paste Moerland druppelbevloeiing toe. Het systeem heeft zich inmiddels al bewezen. Alleen de extra arbeid en terugkerende kosten kunnen een struikelblok zijn.

 • Op de veiling is ondertussen alles volgens voorschrift coronaproof ingericht. In de veilzaal zijn de zitplaatsen van de veilbanken voorzien van een sticker. Zo wordt aagegeven waar je wel of niet mag zitten. Normaal is hier plaats voor ruim 50 personen, nu blijft dit beperkt tot hooguit 15.

  Op de veiling is ondertussen alles volgens voorschrift coronaproof ingericht. In de veilzaal zijn de zitplaatsen van de veilbanken voorzien van een sticker. Zo wordt aagegeven waar je wel of niet mag zitten. Normaal is hier plaats voor ruim 50 personen, nu blijft dit beperkt tot hooguit 15.

 • De eerste partijen primeuraardappelen staan inmiddels in de hal van de veiling. Op de foto een partij Frieslander. De eerste dag is er 75 ton aangevoerd.
De prijzen op de eerste veildag waren voor Frieslander € 57,00 tot € 66,50 per 100 kilo. Doré deed € 67 tot € 81,90. Première bleef steken op € 70,10. Voor kriel werd het diepst in buidel getast. Die bracht € 80,20 tot € 88,20 op. Drieling werd voor € 37,90 tot € 44,20 per 100 kilo het minst gewaardeerd.

  De eerste partijen primeuraardappelen staan inmiddels in de hal van de veiling. Op de foto een partij Frieslander. De eerste dag is er 75 ton aangevoerd.
  De prijzen op de eerste veildag waren voor Frieslander € 57,00 tot € 66,50 per 100 kilo. Doré deed € 67 tot € 81,90. Première bleef steken op € 70,10. Voor kriel werd het diepst in buidel getast. Die bracht € 80,20 tot € 88,20 op. Drieling werd voor € 37,90 tot € 44,20 per 100 kilo het minst gewaardeerd.

Lees ook: Goede start Alvantho veilseizoen tafelaardappelen

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis