PluimveeNieuws

Vrije handelsnotering kooi-eieren stopt

Doetinchem – De vrije handelsnotering voor kooi-eieren is eind vorig jaar voor het laatst bekend gemaakt. Volgens de opsteller van deze eiernotering is de basis ervoor te smal na het wegvallen van enkele eierprijsnoteringen, onder meer de REP in oktober 2013.

Daarnaast speelt de krimp in de omvang van de vrije verkoop van eieren, dus zonder contract, een rol bij het stoppen van de vrije handelsnotering. Mede hierdoor is het belang ervan geslonken.

De vrije handelsnotering was gebaseerd op prijzen van de vrije verkoop van witte en bruine kooieieren enkele andere eierprijsnoteringen en signalen en berichten uit de markt. Ze verscheen voor het eerst in februari 2005 na klachten uit de markt over de prijsvorming. De vrije handelsnotering was gebaseerd op werkelijke handel en bronnen op verschillende niveaus. Het was een notering op dezelfde basis als de richtprijs NOP, onder dezelfde condities.

De vrije handelsnotering verving de ʼachteraf-notering’ van Eipro, die vanwege de marktomstandigheden niet meer te realiseren was. Althans, dat werd bij de introductie vermeld.

Eipro ’95 was een in 1995 opgerichte vereniging van zo’n vijftig ʼvrijeʼ pluimveehouders. Zij stelde wekelijks een notering samen op basis van uitbetaalde eierprijzen, om achteraf te ‘controleren’ of de eierhandel zich hield aan de in 1995 opgestarte ANOP-notering, en – een jaar later – de opvolger daarvan, de NOP-richtprijs.

Vreemd genoeg maakte de Eipro-notering twee weken na stopzetten een come-back om in juni 2008 definitief te verdwijnen. De vereniging Eipro ’95 telde toen nog zo’n twintig leden. Een andere partij zette de vrije handelsnotering voort.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht