Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Voorjaarswerk Flevoland nu echt begonnen

In Flevoland is overal activiteit op de velden. Op de lichte gronden in de Noordoostpolder wordt nu volop geploegd en er zijn al pootcombinaties aan het werk. Uien en suikerbieten worden nog gezaaid en ook biologische telers zijn al gestart met het landwerk.

Aan de donkere plekjes in de bietenrijen is te zien dat er niet eerder gezaaid kon worden. De laatste regen was hier debet aan.

Het perceel was moeilijk te ploegen omdat de gele mosterd te veel stroopte. Priem besloot daarom te spitten met het risico dat de resten van de gele mosterd last zouden geven bij het zaaiklaar maken van het perceel.

Bij Peter Priem in Dronten zaait Allard Haverkamp 12,5 ha suikerbieten van het ras Evamaria. Het zaaien gaat mooi. Het was nog even wachten totdat ook de natste plekken droog genoeg waren. Nu is het zover.

De maatschap poot met een Structural-snarenbedpootmachine. Hiermee kunnen alle maten gepoot worden en het systeem voorkomt dubbelen. Marel poot er ook het uitgangsmateriaal voor hun pootgoedteelt mee.

Voor het poten worden de ruggen gevormd met een rotorkopeg in de fronthef en een ruggenfrees met aanaardkappen achter een John Deere.

Het poten gaat vlot onder deze omstandigheden.

Marel vult de pootmachine achter op de kavel vanwege de aanwezigheid van een pad langs de tocht.

Sommige trekkers vallen op. Zoals deze John Deere op rupsen.

Daarachter hangt een zaaibedcombinatie met ganzenvoeten die het land intensief bewerken en vlaktrekken. De Poolse chauffeur maakt uienland klaar voor biologische bedrijven Twisk uit Biddinghuizen en van Andel uit Zeewolde.

Op een deel van het 9 hectare grote perceel worden sjalotten gezaaid met zaad dat op eigen bedrijf geteeld is. De rest van het perceel word ingevuld met gele en rode biologische uien.

Het zaaien is door de regen wat later dan in andere jaren, maar nu komen de zaden er mooi in.

Op een perceel tarwe van biologisch bedrijf Douwe en Jan Monsma in Zeewolde is een medewerker aan het eggen tegen onkruid. Met dit mooie weer is dat erg effectief.

Een paar dagen eerder is er 30 ton rundveedrijfmest uit gereden.

Deze wintertarwe wordt geteeld voor baktarwe.

Op een ander perceel maakt Jan Monsma land zaaiklaar. Dit is voor de tweede keer. De eerste bewerking was om een vals zaaibed te maken om zo onkruid te bestrijden. In dit perceel van 8,5 hectare worden straks rode bieten gezaaid.

De Steyer 6150 CVT op rups heeft een zaaibedcombinatie van 6 meter breed. De gewassen worden tussen de vaste sporen op bedden geteeld, alle werkzaamheden zijn daarop afgestemd.

Bij Nagele is Jannes Zelhorst de laatste suikerbieten aan het zaaien. Hij geniet van het werk in de open lucht op zijn oude Ford 2000.

Zelhorst heeft via Cosun een zaadcontainer aangeschaft. In deze container kan overgebleven bietenzaad met behulp van vochtvreters probleemloos een jaar bewaard worden.

Kino en Jeroen Marel poten 8 hectare Innovator fritesaardappels. In de rest van het 11 hectare grote perceel komen Lady Anna fritesaardappelen.

Op deze 35 % afslibbare kleigrond is dit ook niet zo verwonderlijk. Het zaad komt er mooi onder. Ook het uienzaaien ging hier zonder problemen.

Maar door de vorst en de ideale omstandigheden nu gaat het klaarleggen met die snel-eg uitstekend zonder stropen van de resten. Een grote stofwolk is het bewijs.

Beheer
WP Admin