Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Voorcampagne cichorei van start in Zeeland

In Zeeland is vorige week een begin gemaakt met de voorcampagne van de cichoreioogst. Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland (Zld.) rooide met een aangepaste rooier de eerste percelen voor cichoreiverwerker Sensus.

Bij teler van Maldegem in Wissenkerke (Zld.) is de cichoreimuis vrachtwagens aan het laden voor transport naar de Sensus-fabriek in Roosendaal (N.-Br.).

Nadat een redelijke hoeveelheid regen is gevallen, 30 tot 40 millimeter, verloopt het rooien onder goede omstandigheden. Hier lost Van der Heijde de bunker in een vrachtcombinatie van teler Henk de Kater uit Geersdijk (Zld.). - Foto's: Anton Dingemanse

Bij deze vroege oogst zijn de pennen nog niet uitontwikkeld. De kwaliteit is echter wel beter dan die van laatgeoogste cichorei. De kleinste pennetjes blijven weleens achter in de zeefgrond. De zeefgrond laat zien dat de bovengrond lekker los is.

Aan de hoop is te zien dat er wel wat puntbreuk optreedt. Dat komt doordat op de zwaardere gedeeltes de ondergrond nog vrij vast is.

De grote pennen komen hoofdzakelijk van de perceeldelen waarvan de opkomst door de mindere omstandigheden tijdens de kiemperiode tegenviel.

Om goed cichorei te kunnen rooien heeft Van der Heijde het rooisysteem van een Vervaet Beeteater aangepast. Een van die aanpassingen zijn de rooischaren. Deze zijn langer en gaan dieper in de grond om de pen zo compleet mogelijk te kunnen rooien.

De reinigingszonnen hebben een smallere spijlruimte. Tegen de spijlen zijn blikken geplaatst om uitval zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorlopig is deze 8,5 hectare nog niet gerooid. De vrachtcombinatie haast zich naar de rooier om de bunker leeg te laten draaien.

Ondanks de kleinere maat van de pennen valt de tarra aan cichorei achter de muis mee.

Deze cichorei is geteeld op een perceel met lichtere grond. Dat is in de bek van de muis te zien aan de geringere puntbreuk.

Beheer
WP Admin