Foto: Joost Stallen VarkensOpinie

‘Voldoen verzekeraars nog wel aan hun zorgplicht?’

De kleine lettertjes: die bleken heel belangrijk na de hagelramp van 23 juni. Voldoen verzekeraars aan de zorgplicht als de polis jaarlijks wijzigt en 250 pagina’s dik is? Columnist Erwin van de Wolfshaar betwijfelt dat.

Het is pas september en toch lijkt het er nu al op dat 2016 de boeken in gaat als het meest extreme jaar ooit op het gebied van klimaat. Afgelopen weken tikte het kwik nog ruimschoots 30 graden aan, terwijl het eerste halfjaar het natste ooit was. De KNMI-mensen in De Bilt lanceren elke week weer een nieuwe statistiek: natste voorjaar, warmste herfst, heetste maand september enzovoort.

Extreemste dag in extreem weerjaar was 23 juni, de hageldag

Op veel plaatsen zijn oogsten mislukt en hebben gewassen slecht gepresteerd. De meest extreme dag van het jaar is zonder twijfel 23 juni geweest. De dag dat in Zuidoost-Brabant, met name in de dorpen Asten en Someren, hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht vielen. Een week na de storm ben ik eens rustig door die omgeving gereden. Het was schokkend om te zien hoe complete kassencomplexen in enkele minuten waren omgetoverd van moderne productielocaties tot een gatenkaas van glas. Alle dakpannen, golfplaten en zonnepanelen in de regio hadden het begeven en het regende binnen in de huizen en stallen, zoals je dat alleen in tekenfilms ziet.

Maand na noodweer nog overal zeilen over daken gespannen

Een maand na de desastreuze dag reed ik wederom door het gebied en nog steeds lagen er zeilen over de daken gespannen en was een groot deel van de schade nog niet hersteld. Niet iedereen bleek even goed verzekerd en vaak als het bij verzekeringsmaatschappijen om het uitkeren gaat, is er veel onduidelijkheid over de kleine lettertjes.

Niet iedereen bleek even goed verzekerd en vaak als het bij verzekeringsmaatschappijen om het uitkeren gaat, is er veel onduidelijkheid over de kleine lettertjes.

Kleine lettertjes goed lezen

De gemiddelde leeftijd van agrarische ondernemers stijgt, maar dat kan toch geen reden zijn waarom velen de kleine lettertjes misschien niet zo goed kunnen lezen? De grote vraag was natuurlijk of er sprake was van noodweer, storm of hagel. Het is al bizar dat er überhaupt verschil tussen zit. Als er alleen gaten in je dak zitten, dan heb je alleen hagelschade. Als er ook maar één golfplaat is weggewaaid, dan is er al sprake van stormschade. Vele ondernemers waren in dit geval, bewust of onbewust, niet verzekerd tegen hagelschade.

De grote vraag was natuurlijk of er sprake was van noodweer, storm of hagel. Het is al bizar dat er überhaupt verschil tussen zit. Vele ondernemers waren in dit geval, bewust of onbewust, niet verzekerd tegen hagelschade.

‘Niet en slecht verzekerden klaagden tevergeefs om noodfonds’

Mag je als niet-verzekerde klagen bij schade als je niet verzekerd bent? En kun je je tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij aansprakelijk stellen voor slechte of onvoldoende zorgplicht? Niet en slecht verzekerden smeekten tevergeefs bij staatssecretaris Van Dam om een landelijk noodfonds. Het voelde een beetje alsof de Postcodeloterij-straatprijs in hun buurt gevallen was en enkele van hen geen lot hadden gekocht. Iedereen is vrij om te kiezen of en hoe men het bedrijf verzekert. Je mag natuurlijk nooit iets niet verzekeren als je de risico’s bij schade niet kunt dragen, maar je kunt je wel afvragen of aan de zorgplicht wordt voldaan als de polisvoorwaarden jaarlijks wijzigen en in een document van 250 pagina’s via een cd-rom opgestuurd worden.

Je mag natuurlijk nooit iets niet verzekeren als je de risico’s bij schade niet kunt dragen, maar je kunt je afvragen of aan de zorgplicht wordt voldaan als de polisvoorwaarden jaarlijks wijzigen en in een document van 250 pagina’s via een cd-rom opgestuurd worden.

Beheer
WP Admin