Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Vogelgriepgebied Ysselsteyn komt vrij

Het beperkingsgebied Ysselsteyn (L) wordt op vrijdag 21 januari opgeheven, mits er geen nieuwe besmettingen zijn.

Het gebied met beperkende (vervoer)maatregelen was op 20 december ingesteld, nadat op een kalkoenenbedrijf hoogpathogene volgelgriep was vastgesteld. Een nabijgelegen kalkoenenbedrijf van dezelfde eigenaar werd uit voorzorg geruimd. In het beschermingsgebied (3 km) liggen twaalf pluimveebedrijven, in het bewakingsgebied (van 3 tot 10 km) nog 69 andere pluimveebedrijven. Enkele dagen geleden, op dinsdag 18 januari, werd het beperkingsgebied Den Ham (Ov.) opgeheven. Dit gebied, rond een besmet vleeskuikenbedrijf, omvatte in totaal 36 bedrijven.

Nog vier beperkingsgebieden

Er zijn nu nog vier beperkingsgebieden: Blija (Fr.), Bentelo (Ov.), Bochelt (België, overlap stukje van Noord-Brabant en Limburg) en Nieuwerbrug (Z-H). Als zich geen nieuwe AI-besmetting voordoen in die gebieden, worden Blija en Den Ham op 5 februari opgeheven en Nieuwerbrug op 14 februari. Het beschermingsgebied Bochelt wordt in overleg met de Belgische autoriteiten opgeheven.

Vogelgriepsituatie in Europa

Pluimveebrancheorganisatie Avined meldde eerder deze week dat de vogelsituatie in Europa zeer onrustig is in Europa. Sinds oktober 2021 kampen meerdere landen met veel HPAI-uitbraken. Avined meldt meer dan 50 uitbraken op pluimveebedrijven in Duitsland, 48 in Frankrijk, meer dan 300 in Italië, 54 in het Verenigd Koninkrijk, 17 in Ierland, 108 in Hongarije en 76 in Polen. Ook in Kroatië (10), Slovenië (11) en Tsjechië (13) komen besmetting voor. Ook worden in meerdere landen wilde vogels met vogelgriep gevonden. In Nederland zijn sinds 26 oktober veertien vogelgriepbesmettingen bij gehouden pluimvee vastgesteld.

Zestienwekentermijn ophokplicht

Na de eerste besmetting is op 26 oktober een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Per 15 februari verloopt de zestienwekentermijn. Dat betekent dat vanaf 16 februari de eieren van kippen die sinds 26 oktober zijn opgehokt, niet meer als vrije-uitloopei (eicode 1) mogen worden verhandeld, maar als scharrelei (eicode 2)). Dit geldt niet voor eieren van jonge kippen die na het instellen van de ophokplicht op het vrije-uitloopbedrijf zijn gekomen. Die eieren mogen tot maximaal 16 weken (112 dagen) na opzet nog met een ‘2’ worden gestempeld.

Avined, die met en namens andere pluimveeorganisaties regelmatig overleg heeft met het ministerie van LNV over de vogelgriepsituatie en de ophokplicht, zegt dat gezien de veterinaire situatie, mag verwacht worden dat de ophokplicht de komende tijd van kracht zal blijven.

Beheer
WP Admin