Bord van het vervoersverbod bij Zeewolde (Fl.). Aan beide kanten van het Veluwemeer en iets ten zuiden daarvan zijn veel besmettingen met vogelgriep. - Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Vogelgriep vastgesteld bij leghennenbedrijf in Putten

Op een leghennenbedrijf in Putten (Gld.) is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk de hoogpathogene variant. De NVWA ruimt circa 77.000 kippen op het pluimveebedrijf om verspreiding van het virus te voorkomen.

In de 1-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven, die geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Ze worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren, aldus het ministerie van LNV.

In de 3-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven. Ook die zullen bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10-kilometerzone waar per direct een vervoersgebied geldt, liggen 50 bedrijven.

Vogelgriep rond het Veluwemeer

In Flevoland en aan de overkant van het Veluwemeer en iets ten zuiden daarvan in Gelderland werden de afgelopen weken veel pluimveehouders met HPAI geconfronteerd: op 22 januari in Lelystad (Fl.) een bedrijf met 24.000 leghennen en op 30 januari in Biddinghuizen (Fl.) een vleeseendenhouderij met 9.700 dieren. Op 2 februari bleken een bedrijf met 15.000 grootouderdieren vlees in Zeewolde (Fl.) en een vleeseendenhouderij met eveneens 15.000 dieren in Hierden (Gld.) besmet. In Hierden volgde twee dagen later een tweede besmetting bij een bedrijf met 53.000 vleeseenden en zes dagen later een derde bij een pluimveehouderij met 250 leghennen. Nu is dus ook een leghennenbedrijf in Putten getroffen. Vooralsnog zijn geen besmettingen van bedrijf tot bedrijf vastgesteld.

Wanneer er nieuwe vogelgriepbesmettingen in hetzelfde gebied zijn, duurt het voor pluimveebedrijven in het overlappende deel langer voordat de beperkende maatregelen worden opgeheven.

Meer dan 1,5 miljoen dieren geruimd

Op 24 januari werd het aantal van 1 miljoen wegens vogelgriep geruimde stuks pluimvee gemeten. Iets meer dan drie weken later wordt met de ruiming in Putten de grens van 1,5 miljoen geruimde dieren overschreden.

Reacties

  1. Hoorzitting 2e kamer vogelgriep, corona en de gevolgen morgen 18 u! Voordracht door mensen die gebaadt zijn bij eliminatie veehouderij.

Beheer
WP Admin