In het Gelderse Loo, bij Duiven, is vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met 60.000 leghennen. De NVWA ruimt de dieren op het bedrijf. - Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Vogelgriep bij leghennenbedrijf in Duiven

In het Gelderse Loo, bij Duiven, is vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met 60.000 leghennen. De NVWA ruimt de dieren op het bedrijf.

Binnen de 1- en 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf zitten geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone liggen 12 andere pluimveebedrijven. Het vervoersverbod geldt in dit gebied per direct. Vanaf locaties met vogels mogen geen pluimvee, mest of pluimveeproducten meer worden vervoerd. Rijksweg A12, richting Duitsland, ligt ook in de 10-kilometerzone. Doorvoer van pluimveeproducten over de A12 mag wel.

De besmetting in Loo is de eerste besmetting dit jaar. De laatste besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 op een pluimveebedrijf was eind november in Koudum, Stolwijk en Oostrum. Eind december was er nog een besmetting bij een hobbyhouder in Mijdrecht.

Afwaardering eieren door ophokplicht

Sinds 5 oktober geldt een landelijke ophokplicht voor pluimvee in verband met vogelgriep. Pluimveehouders met vrije-uitloopkippen moeten hun eieren na de gedoogperiode van 16 weken vanaf 25 januari als scharrelei verkopen.

Voorstel Europese Commissie

De Europese Commissie stelde in augustus voor dat vrije-uitloopeieren hun status niet meer verliezen als de hennen door een ophokplicht langer dan 16 weken binnen moeten blijven. De regels zijn dan gelijk aan die van de biologische sector. Eieren van langdurig opgehokte biologische kippen mogen nu al gewoon als biologisch worden verkocht. De Europese Commissie bereikte over de aanpassing van de regels echter nog geen overeenstemming met de lidstaten en past naar verwachting de regeling op zijn vroegst in het tweede kwartaal van dit jaar aan.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin