Premium
De afhankelijkheid van producten, zoals soja, zouden in de toekomst voor flinke risico’s en verstoringen kunnen gaan zorgen. Foto: Canva   AlgemeenColumn

‘Voedselzekerheid staat nu niet op het spel’

Reacties

  1. even googelen hoeveel ha we nodig hebben om aan de Nederlandse vraag te voldoen
    zeer interessant voor als je eens een discussie hebt met mensen die zeggen dat wij een exporterend land zijn

  2. Naast het in Nederland geproduceerde voedsel, importeren we nog heel veel derde landen met name Afrika en Zuid Amerika. Dit zien de ” anti boer” groepen niet voor hen komen de zomergroentes in de winter ook uit eigen land en zo draaien deze Havermelk consumenten alles zodat het in hun straatje past. Maar voor mij is duidelijk als wij onz eproductie inperken, onze import zal groeien en daarmee de prijs op een pijl komt waarbij de armen op de wereld niet meer kunnen eten. Het gevolg is nog meer vluchtelingen uit het arme Zuiden, vluchtelingen die de Havermelk en Soya vlees consumenten zelf maken.

  3. Met oorlogen, klimaatverandering en exponentieel stijgende inwonertallen in den lande lijkt het mij niet bepaald slim afhankelijk te moeten zijn van een basisbehoefte als voedsel.

  4. De mensen die roepen dat we hier minder voedsel moeten produceren plegen moord met voorbedachte rade.
    Ergens op deze planeet worden magen gevuld met door ons geproduceerd voedsel. door hier minder voedsel te produceren kunnen er elders minder magen gevuld worden. Daarnaast zal er meer voedsel van buiten de grenzen gehaald worden waardoor er elders nog minder magen gevoed kunnen worden.
    Op deze planeet moet voedsel daar geproduceerd worden waar het kan. Nederland is een kweldergebied waar meer dan gemiddeld voedsel geproduceerd kan worden. Laten we dat dan ook doen en niet egoistisch zijn en geen voedsel willen exporteren, maar wel importeren.

  5. De lijn tussen voedselzekerheid en boterbergen is dun. Een gezonde mix van marktwerking om de peoductie te reguleren en marktbewerking in de vorm van subsidies lijkt mij de enige juiste manier om een goede balans te houden. Rem (markt),Gaspedaal(subsidies),Stuur (boer)

  6. Beste heer Jongeneel, wij zijn verre van zelfvoorzienend.
    Dus breng geen nepnieuws aub!
    Is dit erg op dit moment…..nee!!
    Maar bedenk wel welke landen wel fors investeren in voedsel productie, Rusland, China, en Brazilië!
    Dus bedenk als land of daar van afhankelijk van willen worden in de toekomst!!
    En wie het voor het zeggen heeft in de wereld, zijn de landen die ook de voedsel productie in handen heeft!!

  7. Hoe megalomaan ben je eigenlijk als je het argument ‘de wereld voeden’ blijft gebruiken, dat wij met onze overbevolkte onbetekenende kleine postzegel aan zee hiervoor de uitverkorenen zijn.
    Het lijkt wel Trump-achtige kolder die hier door sommigen wordt uitgekraamd.
    Roel zal ongetwijfeld wat beters hebben te doen dan hierop te reageren.

    1. Wie zegt dat wij hiervoor “uitverkoren” zijn? Zolang het woord wereldvoedseloverschot niet bestaat lijkt het me niet meer dan normaal om op een verantwoorde manier voedsel te produceren. Mag je zelf invullen wie het consumeert en waar, ok?

  8. Kun je me uitleggen hoe je aan een voedselvoorzieningsgraad van 100% komt in Nederland! Volgens mij hebben we maar een voorzieningsgraad van rond de 55%. We hebben nog geen 1.800.000 ha grond.
    Van 1ha kun je 5,5 personen voeden. Dus in totaal dus nog geen 10miljoen mensen. We zijn al met 18 miljoen mensen in Nederland.
    Als alle wetenschappers maar klakkeloos wat vertellen dan gaat men steeds harder aan de wetenschap twijfelen. Graag reactie Roel.

    1. Onze agrarische export geeft de burger he tidee dat we een overproductie hebben. Maar een deel van deze export bestaat uit bloemen, kasgroente, maar vooral vlees en eieren gemaakt met import voer. Dit laatste maakt dat we een mineralen (mest overschot hebben).

    2. Onze agrarische export geeft de burger het idee dat we een overproductie hebben. Maar een deel van deze export bestaat uit bloemen, kasgroente, maar vooral vlees en eieren gemaakt met import voer. Dit laatste maakt dat we een mineralen (mest overschot hebben).

  9. Dit artikel klopt zolang je geen enkele verantwoording voelt voor de WERELDvoedselzekerheid. Uiteraard zorgt onze koopkracht er voor dat we het van elders (lees: ver weg) gaan halen, maar dat zal toch ten koste gaan van gevoede monden elders op de wereld? En ja, als wij minder produceren zakt de uitstoot van de productie hier. Wordt echter volledig overgecompenseerd door productie elders én import van elders. Dat noemen we dan gewoon niet en dan is het er ook niet…..?! Zo lang we ons in NL enkel afvragen WAT we eten, maar niet OF we eten zal het zo wel blijven helaas.