RundveeNieuws

Vlaamse veehouders op zoek naar melkafnemer

Doetinchem – Een groep van 50 tot 60 melkveehouders in de Belgische Kempen heeft te horen gekregen dat hun melk met ingang van eind februari 2016 niet meer wordt opgehaald.

De veehouders leveren aan drie kopers die de melk ophalen voor twee verwerkers, Fabrelac en Inex. Fabrelac is in juli overgenomen door FrieslandCampina en herziet nu de melkaanvoer.

Verst afgelegen

Een woordvoerder van FrieslandCampina meldt dat het bij Fabrelac om 29 veehouders gaat. Volgens Boerenbond-adviseur Guy van der Poel gaat het bij Inex om de veehouders die in de verst afgelegen ophaalronde zitten. De directie van Inex was niet bereikbaar voor commentaar.

Overgangstermijn van 5 maanden

Beide melkverwerkers bieden hun leveranciers een overgangstermijn van vijf maanden aan. Bij Fabrelac krijgen de veehouders die eerder naar een andere afnemer gaan een vertrekregeling.

Een deel van de veehouders heeft zijn beklag gedaan over de opzegging bij de Vlaamse krant het Nieuwsblad. Zij zijn het niet eens met de beëindiging en met het door FrieslandCampina aangedragen alternatief.

‘Vrije’ veehouders willen niet naar Milcobel

FrieslandCampina wil niets zeggen over het alternatief, maar volgens Van der Poel zijn de veehouders welkom bij Milcobel. Ook Arla noemt Van der Poel als alternatief, maar daar is de directie nog niet zover dat ze de veehouders daadwerkelijk welkom willen heten.

Reden dat de veehouders Milcobel weigeren is dat het ‘vrije’ veehouders zijn die niets van de coöperatie willen weten. Volgens Van der Poel zijn het juist veehouders die in het verleden bij een coöperatie vertrokken zijn richting particuliere melkverwerkers.

Fabrelac in 2009 ook in opspraak

Fabrelac kwam in 2009 al eens in opspraak toen het zuivelbedrijf van de ene op de andere dag geen melk meer ophaalden bij 60 leveranciers. Vervolgens wilde het bedrijf in 2013 ineens weer leveranciers hebben om de mozzerellaproductie op te schroeven van 130 naar 250 tot 300 miljoen liter melk

Beheer
WP Admin